Maisplanten gezond en vooral nog altijd groen

Terwijl normaal gesproken de onderste bladeren van de maisplanten rond deze tijd beginnen te vergelen, zijn ze nu bij veel deelnemers aan het Maismeetnet nog donkergroen.

Maisplanten+gezond+en+vooral+nog+altijd+groen
© Johan Wisink

Het is voor maistelers hopen op een tropische september. Door de latere zaai en het wat wisselvallige weer is de mais op veel plaatsen nog donkergroen. Van afrijping is nog geen sprake, terwijl er op veel percelen zand- en lössgrond wel op 1 oktober een vanggewas moet staan na de oogst van snijmais.

Zelfs bij Jolan van Noye in Escharen, die op 5 april al zaaide, staat de mais nog aardig groen. 'Heel af en toe zie je een vergeeld onderste blad. Normaal is rond deze tijd het onderste blad bijna overal vergeeld.' Verder heeft de teler wat last van vraatschade. 'De mais staat bij het huis en in de avond hoor je stengels omknappen. Waarschijnlijk reeën of dassen.'

De mais bij Pieter Peters in Oirschot heeft ook nog frisgroene planten. Hij had verwacht dat de onderste bladeren nu al zouden verdorren en afrijpen. Daar is helemaal geen sprake van.

Door de lange planten heb ik relatief gezien minder kolven in de kuil en daarmee ook minder voederwaarde

Bert Wissels melkveehouder in Gelderse Hengelo

Voor Marco Heijblok uit Hippolytushoef staat de mais er iets minder goed voor dan voorgaande jaren. 'Ik was bang voor een misoogst, maar we hebben de afgelopen vijf weken veel regen gehad. Het gewas is flink bijgetrokken.'


Builenbrand

Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo zag bij twee planten wat aantasting van de kolven. Hij vermoedt builenbrand. 'Dat hebben we het ene jaar meer dan het andere. Even afwachten nu. Je zou verwachten dat het groeizame weer goed is voor de weerstand. Maar vocht is ook groeizaam voor schimmels.'


Wissels verwacht dat de voederwaarde dit jaar wel eens kan tegenvallen. 'Er zitten goede kolven in, soms ook wel twee. Maar ik weet niet of die tweede wel volgroeid worden. Er staat nu veel massa op het perceel. ‘Door de lange planten heb ik relatief gezien minder kolven in de kuil en daarmee ook minder voederwaarde.’

Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond verwacht juist een hele goede voederwaarde met kolven van 20 tot 25 centimeter: 'Het afrijpen blijft spannend. Er is vroeg gezaaid, daar ligt het niet aan. Ik denk dat als de plant wil afrijpen, dat dit ook gebeurt.'Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer