Maismeetnetdeelnemer De Jong: 'Ik hoop te oogsten in november'

De onderste bladeren van de maisplanten beginnen normaal rond deze tijd te vergelen. Toch zijn ze nu bij veel deelnemers aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst nog donkergroen. Roelof de Jong uit het Friese Abbega is dit jaar niet tevreden over zijn mais.

Door de omstandigheden heeft De Jong pas op 14 juni zijn mais gezaaid. 'Het is ons niet meegevallen met het weer. De grond was te nat of te koud. De mais trekt nu redelijk aan, maar het wordt wel laat voor ons', vindt hij.

De percelen van het Maismeetnet draaien dit jaar voor het eerst mee met Fieldscout. Bij deze app worden percelen door satellietbeelden gevolgd. Bij de Friese melkveehouder is het verschil in lengte en dus biomassa goed zichtbaar. 'Hier aan het begin van het perceel staat de mais op 2,10 meter, iets verderop op de betere stukken op 2,50 meter.'


• Volg alle berichten over het Maismeetnet

Tot overmaat van ramp heeft De Jong achter op het perceel veel last van vraatschade. Door de late zaaidatum was opnieuw zaaien geen optie. Toch houdt de melkveehouder vertrouwen in deze mais. 'Ja, natuurlijk dat wel, het wordt alleen laat. Eind oktober, half november als ik het nu moet inschatten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer