Guido Frijns: 'We hebben wintervoer zat, dus verkopen we wat mais'

De mais van biologisch melkveehouder Guido Frijns uit het Zuid-Limburgse Margraten is niet zo snel. Dat meldt de deelnemer aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst.

Guido+Frijns%3A+%27We+hebben+wintervoer+zat%2C+dus+verkopen+we+wat+mais%27
© René Eijsink

De plant is nog diepgroen en dat geldt ook voor de kolven. 'Het duurt nog wel een maandje voordat we kunnen hakselen', geeft Frijns aan.


Hoe staat uw mais erbij?

'We zaaiden onze mais pas op 12 juni. De lengte is goed, de planten gaan over de de 3 meter heen. Ook de kolven ogen prima. Ze zijn echt flink en 100 procent gevuld. De tweede kolf is iets kleiner. Maar de dikte van de stengels valt me tegen, ze zijn vrij smal dit jaar. Verder zien we bij enkele maisplanten wat builenbrand.'


Wat verwacht u van de drogestofopbrengst?

'Daar kan ik echt nog niets van zeggen. De plant is diepgroen en er zit geen enkele verkleuring in. Ook de kolf is nog erg groen. Dus het drogestofgehalte van de plant kan ik niet schatten. Het komt nog niet aan de 20 procent. Ik hoop dat de voederwaarde rond 1.000 VEM uitkomt, daar streef ik naar.'Naar welk drogestofgehalte streeft u?

'Rond de 30 tot 33 procent zou prima zijn. Ik ben geen voorstander van heel droge mais, dan broeit het te snel in de kuil. Verder zijn onze zomerkuilen ook al mooi droog, daar past dan geen heel droge mais naast.'


Wanneer verwacht u de mais te kunnen hakselen?

'Dat duurt nog wel een maandje. Daarna moet de brouwgerst de grond in, het liefst eind oktober of begin november. Maar voor de mais is het geen topjaar. De afgelopen twee jaar wel, we hadden toen 20 ton droge stof per hectare met hoge voederwaarden. Op onze lössgrond hebben we niet veel last van de droogte. Dit jaar is vooral goed geweest voor het gras. Dat groeide als een tierelier, maar de kwaliteit is waardeloos.'


Waardoor is de graskwaliteit slecht en waar merkt u dat aan?

'Het heeft weinig zonlicht gehad, je mist energie in het gras. Dat kun je duidelijk merken. De koeien doen het er niet goed op, ze hebben last van hun poten en we zien meer mastitis. Dat hoor ik van meer boeren om me heen. Maar de grasopbrengst is natuurlijk enorm. Ik heb wintervoer genoeg, dus wil ik mais op stam gaan verkopen.'


Hoeveel mais wilt u verkopen?

'We hebben in totaal 10 hectare mais, daarvan verkoop ik 4,5 hectare aan een veehouder die omschakelt naar biologisch. Het is nog even afwachten wat de prijzen gaan doen. Momenteel schommelt het rond 65 tot 75 euro per ton biologische mais op stam. Voor gangbare mais zit dat rond 45 tot 50 euro per ton. Als ik 20-25 cent per kilo droge stof beur, dan kom ik goed uit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer