Fokus Tierwohl moet dierenwelzijn in Duitsland verbeteren

In Duitsland is het landelijke netwerk Fokus Tierwohl opgericht. Dit netwerk richt zich op het dierenwelzijn op de lange termijn door de veehouders te voorzien van praktisch kennis.

Fokus+Tierwohl+moet+dierenwelzijn+in+Duitsland+verbeteren
© Pixabay

Het netwerk voor de varkens-, pluimvee- en melkveehouderij bundelt de kennis van deskundigen. Het wordt gecoördineerd door het Verband der Landwirtschaftskammern. Deze vereniging begeleidt de samenwerking tussen deskundigen uit de deelstaten op het gebied van onderwijs en advies voor de landbouw. Ook de Duitse boerenbond DLG is partner van Fokus Tierwohl.

Binnen dit netwerk worden ook bestaande projecten op dierenwelzijn gebundeld. In een periode van drie jaar worden veel onderwerpen bij de horens gepakt. Zo zijn er cursussen om het stressniveau bij runderen tijdens het drijven zo laag mogelijk te houden en de klauwgezondheid aan te pakken met oog voor dierenwelzijn.


Geboortemoment

Verder wordt in de melkveehouderij stilgestaan bij de geboortehulp van het kalf. 'Om dit zo welzijnsvriendelijk mogelijk te laten gebeuren is het van belang hier op het juiste moment mee te starten. Ben je te vroeg, dan grijp je in bij het natuurlijke proces. Dit kan tot verwondingen leiden. Wacht je te lang, dan komt het kalf minder vitaal ter wereld', stelt professor Axel Wehrend van de Universiteit van Gießen.

In de varkenshouderij is onder meer aandacht voor homeopathie. Ook actuele onderwerpen komen hier aan bod. Zo wordt stilgestaan bij hoe kleine varkensbedrijven moeten omgaan met Afrikaanse varkenspest in de regio en wordt gekeken of een alternatief kraamsysteem financieel wel uit kan.

In de pluimveehouderij ligt bijvoorbeeld de focus op verenpikken en kannibalisme bij dieren met onbehandelde snavels en het testen van dierobservatiesystemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer