Schouten: zweep is hulpmiddel, geen dwangmiddel

De zweep en sporen mogen in de paardensport worden gebruikt als hulpmiddel en niet als dwangmiddel, meldt demissionair landbouwminister Carola Schouten. Misbruik van een paard met deze middelen wordt niet getolereerd.

Schouten%3A+zweep+is+hulpmiddel%2C+geen+dwangmiddel
© Pixabay

Dat schrijft Schouten in een antwoord op schriftelijke Kamervragen van de Tweede Kamerleden Frank Wassenberg en Leonie Vestering (Partij voor de Dieren). Aanleiding is een incident tijdens de Olympische Spelen, waarbij een Duitse amazone een paard hard met de zweep sloeg tijdens de moderne vijfkamp.

Volgens de minister heeft ook de Sectorraad Paarden (SRP) de gang van zaken veroordeeld. De SRP schrijft op zijn website dat Nederlandse paardensporters zijn geschrokken van de beelden en het gedrag tijdens dit incident.


Niveau van ruiter

In Nederland is een zweep als dwangmiddel niet gebruikelijk. Schouten oordeelt dat naast de basisuitrusting van het harnachement gebruik wordt gemaakt van zo min mogelijk hulpmiddelen. Het niveau van de ruiter bepaalt welke extra hulpmiddelen mogen worden gebruikt.

Zweep- en sporengebruik is toegestaan om voor het paard de hulpen duidelijker te maken, maar niet om te straffen. Voor ieder hulpmiddel geldt dat deze het welzijn van het paard niet mag schaden. Misbruik van deze middelen kan leiden tot een tuchtrechtelijke procedure.

'Een corrigerende tik met de zweep kan als hij op het juiste moment wordt gegeven, bijdragen aan het leerproces. Maar als de zweep te laat of te hard wordt gebruikt, gaat het zijn doel voorbij. Het paard maakt dan niet meer de associatie met datgene waarvoor hij gecorrigeerd moest worden en dan wordt het straffen. Dat kan een paard nodeloos bang maken en heeft meestal een averechts effect', stelt de minister.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer