Stuurgroep Ingrepen Pluimvee: 'Verbod op behandeling tenen hypocriet'

In de pluimveesector houdt geen enkele ingreep stand, terwijl honden of paarden castreren de gewoonste zaak is, betoogt voorzitter Piet Faber van de Stuurgroep Ingrepen Pluimvee. 'Ik vind dat hypocriet.'

Stuurgroep+Ingrepen+Pluimvee%3A+%27Verbod+op+behandeling+tenen+hypocriet%27
© LTO

Waarom zou u deze ingreep in de benen willen houden?

'Dierenwelzijn. Zelfs als je de trager groeiende hennen met een goede bevedering aan de slachtlijn ziet, zitten ze onder de krassen. Bij de snelgroeiers, de meest milieuvriendelijke rassen, is het leed niet te overzien.

We komen gezamenlijk tot de conclusie dat het aanhouden van de ingreep voor de komende vijf jaar de beste oplossing is.

Piet Faber, voorzitter van de Stuurgroep Ingrepen pluimvee

'Zo'n kleine ingreep bij de hanen, waarbij ik voorstander ben van verdoving en pijnstilling, kan een hoop ellende voorkomen.'


In de Stuurgroep zitten ook LNV en de Dierenbescherming. Toen u een aantal jaren geleden van start ging als voorzitter nam u een aantal hennen mee naar het overleg. Waarom?

'We spreken over de diepste details van de boerenpraktijk. Dan moet iedereen die aan tafel zit wel weten waar het over gaat. Het frustreert me nu dat de minister met de korte vrijstelling de toekomst van de ingreep bij de Tweede Kamer legt. Dat noem ik inspraak zonder inzicht, wat leidt tot uitspraken zonder uitzicht.'


Het aangenomen amendement bij de Wet dieren koerst juist op een praktijk zonder ingrepen.

'Dat is hypocriet, zeker als je in Nederland met huisdieren alles mag doen. Je kunt honden castreren en vogels in kleine kooitjes houden. Met landbouwhuisdieren mag niks, ook niet als dit het welzijn vergroot.


'We overleggen binnen de stuurgroep met verschillende partijen. We doen onderzoek en komen gezamenlijk tot de conclusie dat het aanhouden van de ingreep voor de komende vijf jaar het beste is. De bal ligt toch weer bij de Tweede Kamer en dan steven je af op een verbod.'


Wat staat de vermeerderingsbedrijven van vleeskuikens te wachten?

'We gaan meer onderzoek doen naar hoe hanen met de achterste teen het beste zijn te managen. Het betekent aanpassingen, het betekent extra kosten die niet door de markt zullen worden vergoed en ik denk dat het een hoop leed bij de hennen brengt. De tijd zal het leren.'


Zou het voor het dierenwelzijn uiteindelijk niet beter zijn om alle ingrepen te verbieden?

'Dat vind ik in dit geval dus niet aan de orde, omdat we juist het dierenwelzijn van de opfokhennen verbeteren en de pijn bij de hanen minimaal lijkt. Het is ethisch te rechtvaardigen voor vleeskuikenouderdieren.

'Maar we gaan wel meteen aan de slag om te kijken hoe we zonder de ingreep zo goed mogelijk verder kunnen in de praktijk.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer