'Beste Idee van Varkensland' zet ballfeeder op de kaart

De zesde editie van 'Het Beste Idee van Varkensland' (HBIV) is gestart. Het thema dit jaar is de varkenshouderij van morgen. 'Meedoen was een uitdaging en het heeft ons aan naamsbekendheid geholpen', zegt oud-deelnemer Daan Smits uit Nistelrode, die met de ballfeeder in de finale kwam.

%27Beste+Idee+van+Varkensland%27+zet+ballfeeder+op+de+kaart
© Studio Van Assendelft

In de editie van 2020 was de Brabantse ondernemer met zijn hokverrijkingsproduct een van de vijf finalisten. Zijn uitvinding, de ballfeeder, is een ruwvoerdosator met een rubberen bal. Telkens als een big de bal die op de hokafscheiding is gemonteerd met de neus omhoog 'wroet', valt een kleine hoeveelheid drooggeperst luzerne of ander structuurrijk voer op de dichte vloer.

Omdat corona rondom de vijfde editie van HBIV zorgde voor allerlei beperkingen, benaderde Smits Groba Voedersystemen. Samen werkten zij het idee verder uit tot de Welfare Ballfeeder. Die voldoet aan alle eisen van het welzijnsbesluit: eetbaar, wroetbaar, kauwbaar, afbreekbaar, vernieuwend, bereikbaar, beschikbaar en schoon.


Ballfeeder op beurs

Tijdens de Dutch Pork Expo op 12 en 13 oktober in Den Bosch is de ballfeeder voor het eerst te zien op een beurs. 'Met name vanuit Duitsland is veel belangstelling voor het product. Daar zijn de welzijnseisen nog strenger dan hier', stelt Smits.

Het thema van de zesde editie van HBIV gaat over hoe de varkenshouderij zich kan verbeteren of toekomstproof kan maken. Ideeën kunnen tot 1 november worden ingediend via hetbesteideevanvarkensland.nl. De finale is op 1 december van dit jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer