Forse daling Nederlandse import Brits vlees en groente

De Nederlandse import van groente, fruit en vlees uit het Verenigd Koninkrijk is sinds de brexit fors gedaald. Dat is onder meer een gevolg van de gewijzigde handelsrelatie met het land.

Forse+daling+Nederlandse+import+Brits+vlees+en+groente
© Dirk Hol

Uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de eerste helft van 2021 blijkt dat bij groenten en fruit de import uit het VK in die periode met 59 procent daalde, bij vlees lag de krimp op 61 procent. De import uit het Verenigd Koninkrijk ligt nog niet op het niveau van 2019, toen corona en lagere olieprijzen geen rol speelden.

Daarnaast heeft de definitieve brexit per 1 januari 2021 de handelsstromen veranderd. Hierdoor is vergelijking tussen de verschillende perioden lastig, meldt het CBS. Ondanks de krimp in vlees, groenten en fruit groeide het eerste halfjaar van 2021 de importwaarde van de Nederlandse goederenhandel uit het Verenigd Koninkrijk met 14 procent tot 11,3 miljard euro.


Sterk fluctuerende prijzen van olie en gas beïnvloedden bovendien het aandeel van olie en gas in de totale importwaarde. In het eerste halfjaar van 2021 was dit aandeel 29 procent. Twee jaar geleden was het aandeel van deze producten nog 41 procent.


Handel vaker rechtstreeks

Deze groei wordt veroorzaakt doordat bestaande goederenstromen anders zijn gaan lopen. Goederen als computers en kleding, veelal geproduceerd in Azië, gaan sinds het begin van dit jaar ook rechtstreeks vanuit Azië naar het Verenigd Koninkrijk. Vroeger ging het transport vaak via Nederland.

Een deel van deze goederen importeert Nederland nu dus uit het Verenigd Koninkrijk. De import van (medische) instrumenten en apparaten en kunststof is daardoor fors gegroeid, met respectievelijk 210 miljoen euro en 179 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer