Britten sluiten grenzen voor pootgoed uit EU

Het Britse ministerie van landbouw (Defra) heeft sinds vorige week een verbod ingesteld op de invoer van pootgoed afkomstig uit de Europese Unie (EU). Dit heeft gevolgen voor de afzet van Nederlands pootgoed.

Britten+sluiten+grenzen+voor+pootgoed+uit+EU
© NAK

Op jaarbasis wordt ongeveer 15.000 ton pootaardappelen vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk (VK) geëxporteerd. Het besluit van Defra heeft alles te maken met de brexit en is een reactie op het sluiten van de EU-grenzen voor Brits pootgoed sinds het begin van dit jaar.

Defra stoort zich vooral aan de starre opstelling van de EU, die stelt dat het VK niet voldoet aan de fytosanitaire regels. Maar volgens de Britten zijn de standaarden voor pootgoed in het VK nog hetzelfde als voor brexit. In Brussel wordt deze week nog een poging ondernomen om tot een oplossing te komen voor vrije handel van pootgoed tussen het VK en de EU.


Jarenlange handelsrelatie

In een radio-interview voor de BBC stelt vicevoorzitter Sandy McGowan van British Potato Trade Association dat een einde dreigt te komen aan een jarenlange handelsrelatie tussen pootgoedsectoren. Hij stelt dat vooral voor enkele tientallen Schotse pootgoedtelers de impact groot kan zijn. Op jaarbasis exporteert het VK ongeveer 30.000 ton pootgoed naar het Europese vaste land. Daarmee is een bedrag gemoeid van bijna 16 miljoen euro.

McGowan hoopt dat het mogelijk blijft om met Nederland afspraken te maken over de import en export van pootgoed, mochten de EU en het VK niet tot overeenstemming komen. 'Technisch is het gewoon heel goed mogelijk om te voldoen aan elkaars voorwaarden voor de levering van pootgoed. Maar we zijn nu overgeleverd aan de politiek', aldus McGowan.


Politieke sentiment

Beleidsmedewerker Klaas Johan Osinga van LTO Nederland en directeur Gerard Backx van HZPC pleitten vorige week in de Leeuwarder Courant voor het open houden van de grenzen tussen het VK en Europa. Osinga wijst op het politieke sentiment dat momenteel niet goed is. En hij meldt dat een eerder voorstel van LTO voor een overgangsperiode van twee jaar niet is gehonoreerd.

Overigens verwacht Backx dat de gevolgen van het sluiten van de Britse grenzen voor HZPC meevallen. Hij stelt dat het verlies aan omzet in het VK waarschijnlijk wordt gecompenseerd door meer omzet in de rest van Europa.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer