EU+koopt+minder+rundvlees+en+kaas+uit+Verenigd+Koninkrijk
Nieuws
© Dirk Hol

EU koopt minder rundvlees en kaas uit Verenigd Koninkrijk

Europese lidstaten hebben als gevolg van brexit en de coronacrisis in het eerste half jaar van 2021 16 procent minder eet- en drinkproducten uit het Verenigd Koninkrijk gehaald dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van de Britse branchevereniging Food & Drink Federation. Het totaalbedrag voor de uitvoer van Britse voedingsproducten kwam uit op 4,9 miljard pond (zo'n 5,7 miljard euro). Dit is voor de export naar de lidstaten van de Europese Unie het laagste bedrag sinds 2012.

Vergeleken met vorig jaar werd er onder meer een kwart minder kaas en een kwart minder rundvlees vanuit het VK naar de EU vervoerd. Vergeleken met 2019 is dat verschil met respectievelijk 34 en 37 procent nog veel groter.


Handel minder aantrekkelijk

Sinds dit jaar valt het VK met uitzondering van Noord-Ierland vanwege de brexit niet meer onder de regels van de Europese douane-unie en de interne markt. Hierdoor zijn ouderwetse douanecontroles nodig, wat handel minder aantrekkelijk maakt. Dit geldt zeker voor verse producten.

De gevolgen van de brexit, maar ook de coronapandemie, hebben tot minder Europese interesse in Brits eten en drinken geleid. Het is echter niet alleen maar kommer en kwel. Zo wisten de Britten meer flessen whisky op het Europees continent te verkopen. Verder steeg ook de exportwaarde van zalm.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer