Europese Commissie zoekt oplossing Noord-Iers brexitprobleem

Vicevoorzitter Maroš Šefcovic van de Europese Commissie gaat naar Noord-Ierland om 'de beste oplossing' te zoeken voor problemen die daar zijn gerezen vanwege de brexit. Handelsafspraken die Brussel en Londen hebben gemaakt in het brexitverdrag zijn volgens de Britten niet werkbaar.

Europese+Commissie+zoekt+oplossing+Noord%2DIers+brexitprobleem
© Europese Unie

Šefcovic gaat voor het eerst ter plekke poolshoogte nemen en 'heel zorgvuldig luisteren naar de concrete problemen van bestuur, organisaties en inwoners die zijn ontstaan door het type brexit waar de Britse regering zelf voor heeft gekozen', zei hij in Brussel.

Volgens de brexitovereenkomst moeten alle goederen die Noord-Ierland vanuit Groot-Brittannië ingaan voldoen aan de Europese regels. Ze moeten daarop worden gecontroleerd in de (lucht)havens van Noord-Ierland. Dat werd afgesproken om te voorkomen dat er een harde grens tussen het Britse Noord-Ierland en de EU-lidstaat Ierland zou ontstaan, omdat daarmee de spanningen tussen Britsgezinde protestanten en pro-Ierse katholieken opnieuw zou kunnen oplaaien.


De partijen hebben destijds wel een overgangsperiode afgesproken waarbij nog niet alle EU-certificaten nodig zijn. De Britten hebben die overgangsperiode deze week voor de derde keer verlengd. Eerder dreigde Brussel juridische stappen te zetten.

Šefcovic zegt dankbaar te zijn dat zijn bezoek mogelijk wordt gemaakt. Eerst gaat hij nog op bezoek in Dublin, bij de premier van Ierland. De Europese Unie (EU) staat pal achter dit EU-land en houdt vooralsnog stevig vast aan de gemaakte brexitafspraken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer