LNV mag adresgegevens akkerbouwer niet doorgeven

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) mag de naam, adresgegevens en het KvK-nummer van een akkerbouwbedrijf niet doorgeven voor registratie bij BO Akkerbouw.

LNV+mag+adresgegevens+akkerbouwer+niet+doorgeven
© Nieuwe Oogst

Dit oordeelde de Raad van State vandaag in een procedure in hoger beroep die was aangespannen door het betreffende akkerbouwbedrijf. Dit bedrijf in maatschap maakt op basis van de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) bezwaar tegen het verstrekken van de genoemde gegevens door het landbouwministerie. Een eerder beroep was vorig jaar nog afgewezen door de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

BO Akkerbouw heeft de gegevens van de maatschap nodig om de bijdrage voor het gezamenlijke onderzoeksprogramma van de akkerbouwsector in rekening te brengen. Dit programma is in 2016 algemeen verbindend verklaard, het betekent dat alle Nederlandse akkerbouwbedrijven jaarlijks hiervoor moeten betalen op basis van hun gewassen en het bijbehorend areaal.


Machtiging via LNV

Van de circa 14.000 akkerbouwbedrijven in Nederland hebben 13.000 LNV gemachtigd om de opgaven voor de Landbouwtelling via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aan BO Akkerbouw door te geven. Ongeveer 1.000 akkerbouwers hebben geen machtiging getekend, maar geven jaarlijks handmatig hun areaalgegevens door aan BO Akkerbouw. Alleen de genoemde maatschap heeft vanaf het begin bezwaar aangetekend tegen deze procedure voor het innen van onderzoeksgeld.


De Raad van State verklaart het hoger beroep gegrond en vernietigt daarmee de uitspraak van de beroepsrechter van een jaar geleden. Wel wijst de bestuursrechter erop dat de betreffende maatschap zich vanwege de verbindendverklaring moet laten registreren om een bijdrage te betalen voor het collectieve onderzoeksprogramma. Maar LNV mag hiervoor de benodigde gegevens niet doorgeven vanwege de AVG.

In een eerste reactie meldt directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw dat hij via een omweg kennis heeft genomen van de uitspraak van de Raad van State in deze kwestie. 'We zullen dit verder moeten bestuderen en overleggen met LNV wat de impact is. Het is in elk geval positief dat de rechtbank wel benadrukt dat ook dit akkerbouwbedrijf aan de verplichtingen moet voldoen voor het collectieve akkerbouwonderzoek.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer