Westerveld+op+de+vingers+getikt+door+Raad+van+State
Nieuws
© Han Reindsen

Westerveld op de vingers getikt door Raad van State

Gemeente Westerveld moet van de Raad van State (RvS) het bestemmingsplan Buitengebied aanpassen.

Volgens het rechtscollege is voor het toestaan van bepaalde agrarische activiteiten in de nabijheid van natuurgebieden, zoals opslag van mest en het houden van meer dieren, een betere onderbouwing nodig. Alleen de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen wordt door de raad buiten de onderbouwingsplicht gehouden.


De uitspraak is uitgelokt door drie lokale milieugroeperingen: Milieudefensie Westerveld, Meten =Weten en Bollenboos. Deze stapten eerder naar de rechter om een uitspraak over het provinciaal natuurbeleid. Toen ging het om de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen en drainage bij natuurgebieden. Ook daar kregen ze gelijk op basis van nagenoeg dezelfde argumenten.


In beroep

Provincie Drenthe kondigde vorige week aan tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan. Wat gemeente Westerveld doet, is onbekend. Zij beraadt zich nog of en hoe het bestemmingsplan moet worden aangepast. Dat gebeurde overigens al wel in 2014 en 20019 na eerdere uitspraken van de beroepsrechter.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 13°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer