Raad van State: inspraak verplicht bij verlenen natuurvergunning

Overheden zijn voortaan verplicht om de mogelijkheid tot inspraak te bieden. Dat moeten ze doen voordat zij beslissen over een aanvraag voor een natuurvergunning, meldt de Raad van State.

Raad+van+State%3A+inspraak+verplicht+bij+verlenen+natuurvergunning
© Roel Dijkstra

De Raad van State deed woensdag uitspraak in een zaak over een varkenshouderij in het Overijsselse Beerzerveld. De door provincie Overijssel afgegeven natuurvergunning voor het bedrijf werd door de raad herroepen. Door deze uitspraak staat nu vast dat het ook in alle andere zaken voortaan verplicht is om inspraak te bieden. Verschillende overheden bieden op dit moment overigens al inspraak.

In Nederland zijn de minister van Landbouw, Natuur en Visserij en provinciebesturen verantwoordelijk voor het verlenen van natuurvergunningen. Zij kunnen voldoen aan de inspraakverplichting door de zogenoemde uniforme openbare voorbereidingsprocedure te volgen als zij een natuurvergunning willen verlenen.


Zienswijze mogelijk voor iedereen

Dat betekent concreet dat de minister van LNV en provinciebesturen een ontwerpbesluit voor een natuurvergunning ter inzage leggen, waartegen belanghebbenden een zienswijze kunnen indienen. Zij kunnen er ook voor kiezen om iedereen de mogelijkheid te bieden om een zienswijze in te dienen.

Door de uitspraak in de zaak rondom de varkenshouderij in Beerzerveld zijn de minister van LNV en provinciebesturen verplicht om de uniforme openbare voorbereidingsprocedure toe te passen. De oude Natuurbeschermingswet en de huidige Wet natuurbescherming verplichten dat echter niet. In de nieuwe Omgevingswet, die naar verwachting medio volgend jaar in werking treedt, is deze inspraak wel verplicht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer