Adressen PAS-melders blijven voorlopig geheim

Milieuorganisatie MOB zal moeten wachten om te horen of de adressen van PAS-melders openbaar gemaakt moeten worden. De Raad van State oordeelde donderdag dat er een tweede zitting nodig is om antwoord te geven op de vraag of locatiegegevens van PAS-melders ook adresgegevens zijn.

Adressen+PAS%2Dmelders+blijven+voorlopig+geheim
© Archief

De raad besliste januari dit jaar nog dat de minister de locatiegegevens van de PAS-melders openbaar moet maken. Landbouwminister Carola Schouten heeft wel de locatiegegevens openbaar gemaakt in de vorm van coördinaten van de plaatsen waar PAS-melders stikstof veroorzaken. Maar de adresgegevens houdt de minister geheim, omdat anders de privacy van de PAS-melders wordt aangetast.


MOB-raadsman Valentijn Wösten klaagde vorige week tijdens een zitting bij de raad al dat die zich laat meetrekken in een woordspelletje dat de minister nu speelt. Voor hem is volstrekt duidelijk dat locatiegegevens ook adressen omvatten. Dat vond ook de Groningse rechtbank in juni dit jaar. Die verwees in zijn vonnis naar de uitspraak van de Raad van State zelf, waaruit duidelijk zou blijken dat met locatiegegevens ook adressen worden bedoeld.


Zeker van zaak

De raad is nu toch niet zo zeker van zijn zaak en gaat het eerdere oordeel na een vervolgzitting over ongeveer een half jaar verder aanscherpen. Dan kan het zijn dat er straks expliciet wordt geoordeeld dat locatiegegevens ook adresgegevens zijn. Het kan ook zijn dat de raad vindt dat de coördinaten die de minister leverde voldoende zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer