Raad van State neemt de tijd voor rechtszaak PAS-melders

De rechtszaak over de adressen van de PAS-melders krijgt waarschijnlijk een vervolg. Dat bleek donderdag tijdens een spoedzitting bij de Raad van State. Landbouwminister Carola Schouten weigert die adressen te geven aan milieuorganisatie MOB. Ze zijn daarover al twee jaar met elkaar in gevecht.

Raad+van+State+neemt+de+tijd+voor+rechtszaak+PAS%2Dmelders
© Nieuwe Oogst

Mobilisation for the Environment (MOB) zegt de adressen nodig te hebben om een goed beeld te krijgen van de stikstofproductie van de PAS-melders die eerder geen natuurvergunning nodig hadden. Schouten gaat ze die vergunning alsnog geven. MOB wil daarbij toezien dat er niet te veel ruimte wordt gegeven voor stikstofuitstoot. De milieuorganisatie spreekt al van een mogelijke witwasoperatie.


De minister en LTO vinden dat de adressen niet openbaar mogen worden. 'Het gaat om persoonsgegevens en daarmee de privacybescherming van de betrokken agrariërs en hun huisgenoten', zegt LNV. LTO sluit zich daarbij aan. De Raad van State besliste begin dit jaar dat de adressen openbaar moeten worden, maar Schouten weigert dus. Volgens haar advocaat heeft de Raad van State de kwestie verkeerd begrepen en daardoor een onjuiste uitspraak gedaan.


Korte metten

Raadsman Valentijn Wösten van MOB had verwacht dat de raadsvoorzitter korte metten zou maken met de minister. De rechtbank in Groningen had dat eerder ook gedaan. Schouten maakte niet de adressen, maar alleen de coördinaten van de bedrijven bekend. Dat was volgens de rechtbank 'evident in strijd' met een eerder oordeel van de rechtbank en de uitspraak van de raad. De rechtbank legde de minister een dwangsom op van maximaal 72.000 euro.

De minister ging in hoger beroep en de dwangsom werd intussen geschorst door de Raad van State. MOB vroeg donderdag om opheffing van die schorsing. De raadsvoorzitter meldde dat hij dat waarschijnlijk niet zal doen en dat er mogelijk nog een vervolgzitting komt. De Raad van State doet volgende week uitspraak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer