'Krimp veestapel staat innovatie in de weg'

Tijdens en na de Tweede Kamerverkiezingen is er weer volop aandacht voor het idee om de veestapel in te krimpen. Dit thema gaat niet vanzelf van de agenda.

%27Krimp+veestapel+staat+innovatie+in+de+weg%27
© Dirk Hol

In de adviezen uit twee nieuwe ambtelijke rapporten staan hoge percentages voor stikstofreductie. Dat treft onmiskenbaar de veestapel. Daarbij wordt geen rekening gehouden met het geroemde ondernemerschap van onze boeren en tuinders.

In de bredere discussie zien we al langer dat het idee voor een krimp van de veestapel een doel op zich is geworden. Er wordt immers gestuurd op de gerichte opkoop van bedrijven. Maar het opkopen van bedrijven blijkt zes tot zeven keer duurder te zijn dan investeren in innovatie. Een dure grap dus voor de belastingbetaler.

Terecht noemde Rudy Rabbinge, emeritus hoogleraar Duurzame Ontwikkeling en Voedselzekerheid bij Wageningen University & Research en lid van commissie-Remkes, het inkrimpen van de veestapel daarom onlangs zelfs 'onzin'. Met Rabbinge ben ik van mening dat het Rijk niet op deze doodlopende weg door moet gaan.

Het opkopen van bedrijven blijkt zes tot zeven keer duurder te zijn dan investeren in innovatie

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

Kies daarom bewust voor innovatie. De technieken heb ik onlangs mogen zien bij een van de proefboerderijen. Ook elders in Europa zijn nieuwe systemen in ontwikkeling. Innovatie is de motor voor een toekomstbestendige sector, met ruimte voor vakmanschap.

Die duidelijke boodschap willen we uitdragen. In gesprekken met de nieuwe ministers en Tweede Kamerleden zal daar ook de nadruk op liggen: zorg ervoor dat het belastinggeld naar innovatie gaat om toekomstige bedrijven te realiseren in plaats van dat het wordt gebruikt voor uitkoopregelingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer