%27Stap+FrieslandCampina+Belgi%C3%AB+agressief%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Stap FrieslandCampina België agressief'

Een brutale en cynische agressie tegen de helft van de Vlaamse leveranciers. Zo noemt de Belgische Boerenbond de door FrieslandCampina aangekondigde herstructurering in de Belgische melkaanvoer.

De Boerenbond is boos omdat deze melkveehouders nu naar een andere afnemer moeten zoeken voor hun melk. Volgens de belangenorganisatie is dit niet de eerste keer; twee jaar geleden werd een aantal melkveehouders in Oost-België bedankt.

De huidige stap komt zeker slecht uit omdat de Vlaamse melkveehouderij, overigens net als de Nederlandse, in een crisis verkeert, stelt de Boerenbond.

DairyCam

Daarbij heeft volgens de Boerenbond een aantal van de bedankte ondernemers veel tijd en energie gestoken in de producentenorganisatie DairyCam. Die zou moeten leiden tot een duurzame relatie tussen FrieslandCampina en haar leveranciers.

De Belgische belangenorganisatie vindt dat een dergelijke beslissing tot afstoten enkel kan worden genomen bij een levensnoodzakelijke en dringende reden. Zij eist daarom tekst en uitleg van FrieslandCampina. De bond wil verdere stappen ondernemen, samen met onder meer ABS en DairyCam.

Voorbarig

Een woordvoerder van FrieslandCampina herkent zich niet in deze beschuldiging. 'We vinden deze stappen iets te voorbarig. De leveranciers waarvan we afscheid hebben genomen, zijn van harte welkom bij Milcobel en beuren hiervoor zelfs een overstappremie.'

Of er verschil zit in melkprijs tussen FrieslandCampina en Milcobel, durft deze woordvoerder niet te zeggen. 'De prijs van FrieslandCampina is gebaseerd op prijzen die in de omgeving worden betaald. Deze is dus ongeveer gemiddeld voor België.'

Productie afstemmen

Met de overdracht wil FrieslandCampina de productie afstemmen op de afzet in de Belgische markt. Op dit moment wordt een deel van de melk verwerkt tot melkpoeder. Dat past niet binnen het beleid van de onderneming.

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  13° / 1°
  40 %
 • Zaterdag
  14° / 1°
  80 %
Meer weer