Herstel aardappelexport vanuit VS

De totale export van aardappelproducten vanuit de Verenigde Staten (VS) is in de periode van juli 2020 tot en met juni 2021 met 4 procent in volume gestegen en met 1 procent in exportwaarde ten opzichte van het voorgaande jaar.

Herstel+aardappelexport+vanuit+VS
© Lamb Weston/Meijer

Van oogst 2020 exporteerde de VS uiteindelijk 1,733 miljoen ton eindproduct voor een totaalbedrag van ongeveer 1,8 miljard dollar (1,53 miljard euro), blijkt uit gegevens van marketingorganisatie Potatoes USA. Deze exportcijfers zijn slechts een fractie lager dan de recordexport die de Amerikanen realiseerden in het seizoen 2018-2019.

Vorig jaar werd ook de Amerikaanse aardappelsector geconfronteerd met wegval van vraag vanwege de wereldwijde uitbraak van corona. In 2021 is er sprake van herstel van de internationale markt. Wel zijn er nog steeds beperkingen voor wat betreft de transport en de beschikbaarheid van aardappelen in de VS na de kleinere oogst in 2020.


Meer chips verkocht

De stijging van de export is vooral toe te schrijven aan de grotere verkoop van chips en aardappelen voor de verse consumptie naar buitenlandse bestemmingen. Ook zijn er iets meer diepgevroren aardappelproducten geëxporteerd. De export van aardappelvlokken daarentegen daalde met 4 procent ten opzichte van het seizoen 2019-2020.

Voor wat betreft de exportbestemmingen heeft met name Mexico weer meer aardappelproducten afgenomen uit de VS. Dit is vooral een gevolg van het afschaffen van de verhoogde invoertarieven voor frites. Ook naar landen als Maleisië en Guatemala steeg de export. Een overeenkomst met Japan over de jaarrondlevering van verse aardappelen resulteerde in een verkooptoename van 68 procent.


Belangrijkste afzetland

Canada blijft het belangrijkste afzetland voor de Amerikaanse aardappelsector. Dit geldt vooral voor chips en diepgevroren frites. Daarnaast steeg de verkoop van aardappelen voor de verse consumptie naar het noordelijke buurland afgelopen jaar met 6 procent. De Canadese aankoop van aardappelvlokken uit de VS daalde met 3 procent.

Voor komend jaar gaan de Amerikanen ervan uit dat de export van aardappelproducten verder gaat stijgen. Ze baseren dit op het kleinere Europese aardappelareaal en de verwachting dat de coronapandemie wereldwijd op zijn retour is en dat er daardoor geleidelijk steeds minder handelsbeperkingen kunnen zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer