Aviko Potato realiseert poolprijs van 88,75 euro per ton

Voor fritesaardappelen van oogst 2020 heeft de Aardappel Telers Commissie (ATC) van Aviko Potato een poolprijs gerealiseerd van 88,75 euro per ton. Dit is voor de pool met voorverkoop op levering in week 13.

Aviko+Potato+realiseert+poolprijs+van+88%2C75+euro+per+ton
© Dirk Hol

Voor de aardappelen geleverd in de pool zonder voorverkoop krijgen de telers van Aviko Potato 70,02 euro per ton uitbetaald. Ook dat is op levering in week 13. Volgens Aviko Potato bood de markt het afgelopen afzetseizoen geen ruimte voor kwaliteitspremies of rassentoeslagen. De betaalde bewaarvergoeding voor aardappelen die in week 28 worden geleverd, bedraagt 45,04 euro per ton.

Aviko Potato herinnert aan het moeizame afzetseizoen met veel onzekerheid en onvoorspelbaarheid vanwege de coronacrisis. Op het moment van de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 was de contractering van aardappelen voor de Aviko-pool in volle gang. Het lukte de telers toen niet meer om hun aardappelarealen aan te passen. Om die reden heeft Aviko Potato er ook van afgezien om het contractvolume voor oogstjaar 2020 te verlagen.


Tweede lockdown echt desastreus

Ondanks maatregelen om aardappelen van oogst 2019 naar alternatieve kanalen af te zetten, pakte de tweede lockdown na de zomer echt desastreus uit voor de aardappelmarkt, stelt Aviko Potato. Het bedrijf zag zich daarom genoodzaakt om in het najaar van 2020 grote volumes fritesaardappelen te laten verwerken in de droogindustrie.


Ondanks alle onzekerheid op de aardappelmarkt vindt Aviko Potato dat de Aardappel Telers Commissie uiteindelijk heeft gekozen voor een stabiele verkoopstrategie. De gerealiseerde poolprijzen zijn beter dan de gemiddelde noteringen voor fritesaardappelen van onder meer PotatoNL en Belgapom in België. Maar het neemt volgens Aviko Potato zeker niet weg dat de gerealiseerde prijzen fors beneden het kostprijsniveau van de aardappeltelers liggen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer