Poolprijzen Agrico afspiegeling van uitdagend jaar

Aardappelcoöperatie Agrico heeft deze week de poolprijzen vastgesteld. Die komen op 25,77 euro voor pootgoed, 13,14 euro voor tafelaardappelen, 45,10 euro voor biologisch pootgoed en 28,53 euro voor biologische tafelaardappelen. Alle prijzen zijn per 100 kilo.

Poolprijzen+Agrico+afspiegeling+van+uitdagend+jaar
© Haijo Dodde

De poolprijs voor pootgoed is het gemiddelde over alle maten van klasse S tot en met klasse A. Agrico sprak eerder al over de uitdagingen in de afzet van pootgoed van oogst 2020. Vooral in het exportsegment was sprake van overschotten. Ondanks een aarzelend begin is de verkoop van pootgoed voor de fritesindustrie goed verlopen. Rassen als Fontane en Markies raakten uiteindelijk nagenoeg uitverkocht, meldt Agrico.


Bij biologisch pootgoed ziet Agrico de belangstelling voor robuuste aardappelen en daarmee de eigen Next Generation-rassen snel toenemen. Voordeel van deze rassen zijn de hogere opbrengsten in de bioteelt. De gemiddelde pootgoedopbrengst, na aftrek van eigen gebruik, komt bij Agrico-telers uit op 31,5 ton per hectare.


Vlakke notering tafelaardappelen

De gangbaar geteelde tafelaardappelen worden ongesorteerd afgerekend op levering in week 9. De poolprijs van Agrico is exclusief de vergoeding voor PlanetProof. Het seizoen voor tafelaardappelen werd volgens de aardappelcoöperatie gekenmerkt door een vlakke beursnotering gedurende het hele seizoen. De juiste kwaliteit leveren voor de diverse bestemmingen was in dit segment een uitdaging.

Voor de biogeteelde consumptieaardappelen is de poolprijs vastgesteld op levering in week 3. De afzet van deze aardappelen in Nederland was zeer goed. Met name de export naar Duitsland liet het afweten door een hoge eigen productie bij onze oosterburen. Agrico heeft voor deze aardappelen alternatieve bestemmingen moeten zoeken.


Fors ingegrepen in arealen

Voor komend seizoen voorziet Agrico in elk geval hogere transportkosten, met name vanwege de beperkte beschikbaarheid van containers voor transport overzee. De hoge olieprijzen bieden perspectief voor pootgoed in het exportsegment. Bij een aantal rassen heeft Agrico fors ingegrepen in de arealen om een betere afstemming te vinden met de vraag. Over het algemeen stelt het bedrijf opnieuw veel vertrouwen te hebben voor het nieuwe seizoen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer