Onzekerheid over wateroverlast houdt aardappelmarkt in greep

De schade en impact van de wateroverlast in Nederland en omliggende landen is nog moeilijk in te schatten. Het is daarom nog onduidelijk welke richting de termijnmarkt voor aardappelen van oogst 2021 opgaat.

Onzekerheid+over+wateroverlast+houdt+aardappelmarkt+in+greep
© Haijo Dodde

In de periode kort na de overstromingen in Duitsland, België en Zuidoost-Nederland steeg de termijnnotering voor aardappelen op levering in april 2022 snel van 16 euro tot bijna 19 euro per 100 kilo. De afgelopen twee weken is daar een correctie op gekomen tot een stabiel niveau van ongeveer 17,50 euro op dit moment.

In een eerder bericht schrijft beursmakelaar De Vries & Westermann hierover dat de schrikreactie na het extreme noodweer in de huidige termijnprijs lijkt te zijn verwerkt. Maar ook dat schade en impact op de totale aardappeloogst in Noordwest-Europa nog moeilijk is in te schatten.


Groeiachterstand

De groeiomstandigheden voor de aardappelen die niet zijn getroffen door wateroverlast, zijn over het algemeen goed. Wel is nog steeds sprake van een groeiachterstand, vooral vanwege de late start van het groeiseizoen en de relatief koude meimaand. Dit wordt bevestigd in de proefrooiingen van het aardappelinstituut PCA in België.

Voor de vroege aardappelrassen Anosta en Amora stelt PCA vast dat sprake is van een productieachterstand van respectievelijk 4 en 5 ton per hectare, ten opzichte van het meerjarig gemiddelde. Dit uit zich in de proefrooiingen vooral in een kleinere knolmaat tot dusver. Voor beide rassen geldt de aantekening dat de kilo's nog kunnen bijgroeien, aangezien de gewassen pas voor ongeveer een kwart zijn afgerijpt.


• Bekijk de marktprijzen van consumptieaardappelen en pootaardappelen

Overigens vertaalt de onduidelijkheid over de omvang van de komende aardappeloogst zich ook naar de afzetmarkt voor de laatste aardappelen van oogst 2020. Bij PotatoNL stegen de noteringen voor fritesaardappelen voor grootschalige verwerking de laatste twee weken van gemiddeld 11,25 euro tot 16 euro per 100 kilo. De Vries & Westermann meldt dat voor de beste aardappelen uit de mechanische koeling prijzen tot 22 euro worden betaald.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer