Meer varkens in België verwerken geeft impuls aan vleesprijs

Belgische varkenshouders lijden volgens het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) gemiddeld 25 euro verlies op een vleesvarken. De hoofdoorzaak van de te lage opbrengstprijs is volgens ABS het gebrek aan vleesverwerking in België.

Meer+varkens+in+Belgi%C3%AB+verwerken+geeft+impuls+aan+vleesprijs
© Twan Wiermans

Stijgende kosten van diervoeders zijn niet de grootste zorg, stelt Bart Vergote, varkenshouder en verantwoordelijk voor het dossier varkenshouderij bij ABS. De problemen moeten aan de opbrengstenkant worden gezocht, meldt hij op Vilt.be. Vergote pleit voor meer vleesverwerking op Belgisch grondgebied.

Ondanks de vrije status voor Afrikaanse varkenspest (AVP-vrije status) exporteert België naar slechts een handvol derde landen. Deze exportmarkt zit dus nog grotendeels op slot voor België en maakt de varkenssector grotendeels afhankelijk van de prijszetting in Europa.


Concurrentie groot

Volgens Vergote is de concurrentie op de Europese markt enorm. Landen als Duitsland, Polen en Tsjechië hebben te maken met uitbraken van AVP en mogen niet naar derde landen exporteren. Zij produceren dus ook voor de Europese markt waardoor er een enorme prijsdruk op deze interne markt bestaat.

Twee derde van de Belgische varkensproductie, circa 11 miljoen dieren, gaat naar het buitenland. Veel hiervan gaat naar Duitse en Poolse vleesverwerkers. Die landen hebben geen AVP-vrije status. Dat maakt het voor die verwerkers onmogelijk om varkensvlees van Belgische oorsprong naar derde landen te exporteren.


Capaciteit opvoeren

Daarom roept het ABS de Belgische versnijders en vleesverwerkers op zich aan te passen aan de nieuwe realiteit en hun capaciteit in België op te voeren. Als er meer wordt versneden in België, vergroot dit volgens Vergote de kans op export van Belgisch varkensvlees van topkwaliteit. 'Dat verdwijnt nu anoniem naar het buitenland waar ze er wel een toegevoegde waarde aan kunnen geven. Deze toegevoegde waarde in eigen land houden is juist nodig om een betere prijs aan de varkenshouder te kunnen uitbetalen.'

Of industriële vleesverwerkers bereid zijn om de verwerkingscapaciteit in België uit te breiden is de vraag. Vanwege te hoge loonkosten is die verwerkingstak in het verleden juist uitgeweken naar 'lagelonenlanden' als Duitsland en Polen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer