Belgische nertsenhouders stoppen ook eerder

De laatste vier Vlaamse nertsenfokkerijen hebben besloten eerder de deuren te sluiten. Drie van die vier pelsdierhouders stoppen helemaal. Ze maken gebruik van de hogere financiële compensatie die ze nu ontvangen dan wanneer ze de verplichte sluiting eind 2023 zouden afwachten.

Belgische+nertsenhouders+stoppen+ook+eerder
© Michiel elands

Het laatste bedrijf wil in een andere vorm doorgaan. Daarmee komt er een vroegtijdig einde aan de pelsdierhouderij in Vlaanderen. Eerder hadden elf andere nertsenfokkers al besloten tot vervroegde stopzetting.

Een verbod op pelsdierhouderij en op dwangvoeding werd in België in 2018 aangekondigd. Uiterlijk eind 2023 moesten die bedrijven hun activiteiten stopzetten. Ook de enige overgebleven producent van foie gras in Vlaanderen maakt gebruik van dezelfde regeling, meldt de krant De Standaard.


Compensatie

Wie tot op het einde wilde doorgaan, zou een minimale vergoeding krijgen. Jaarlijks werd de voorziene schadevergoeding verminderd met 10 procent en in 2022 en 2023 met 20 procent. Geen enkel bedrijf wil dat dus afwachten. Ze krijgen een nadeelcompensatie, afhankelijk van de omvang van het bedrijf.

Die vergoeding is gebaseerd op leegstand van het onroerend goed en een vergoeding van directe en indirecte kosten. De sluitingsprocedure kan maximaal zestien maanden duren. Tot dan kan de nertsenhouder terugkomen van zijn beslissing.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer