Opnieuw vogelgriep hobbydieren België

Bij onze zuiderburen is de vogelgriepdreiging nog niet helemaal uit de lucht. Hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 werd eind vorige week aangetroffen bij het pluimvee van een hobbyhouder in Moerzeke. Die plaats ligt 20 kilometer ten zuidwesten van Antwerpen. Landelijk worden geen nieuwe maatregelen genomen.

Opnieuw+vogelgriep+hobbydieren+Belgi%C3%AB
© Pixabay

Rond de getroffen hobbyhouderij is een bewakingszone van 10 kilometer, een beschermingszone van 3 kilometer en een tijdelijke bufferzone van 500 meter ingesteld. In deze zones gelden wel aanvullende maatregelen.


Alle professionele houders moeten in de 10 kilometerzone binnen 24 uur per soort het aantal aanwezige dieren inventariseren. Binnen de straal van 500 meter geldt dit ook voor hobbyhouders. Zij kregen daarvoor echter 48 uur de tijd. In die zone is het verboden om vogels en broedeieren te vervoeren. Doorvoer is wel toegestaan.


Binnen voeren

Verder moeten binnen die 500 meter alle dieren binnen worden gevoerd om contact met wilde vogels te vermijden. Het is in deze zone niet toegestaan om vogels te verzamelen voor bijvoorbeeld een markt of vogelshow. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen adviseert pluimveehouders met klem om voorzichtig te zijn. Het risico op besmetting via wilde vogels blijft laag genoeg om geen bijkomende maatregelen in de rest van het land te hoeven nemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer