Graanteelt in België daalt in 2020 met bijna 3 procent

De graanteelt in België is vorig jaar met 2,8 procent gedaald, wat neerkomt op 8.769 hectare. Dit blijkt uit de definitieve resultaten van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Graanteelt+in+Belgi%C3%AB+daalt+in+2020+met+bijna+3+procent
© Han Reindsen

Als gevolg van de slechte weersomstandigheden in het najaar van 2019 is er minder wintergraan ingezaaid. Wintertarwe liep terug met ruim 6 procent, wintergerst met 9 procent en triticale met 16 procent. De daling voor de drie gewassen samen bedroeg 17.372 hectare.

Als gevolg van het natte najaar in 2019 zijn in 2020 meer zomergranen ingezaaid. Zomertarwe steeg met bijna 76 procent en zomergerst met ruim 39 procent. Hun oppervlakte is wel aanzienlijk kleiner dan de oppervlakte van de wintergranen. Ook spelt is vorig jaar belangrijker geworden: bijna 19 procent meer.

De oppervlakte van nijverheidsgewassen is vorig jaar met 2,6 procent gestegen, bijna uitsluitend door de toename van de oppervlakte vlas met ongeveer 3.600 hectare (plus ruim 24 procent). Vezelvlas is aan een opmars bezig dankzij industriële toepassingen naast deze van textiel.


Bieten en aardappelen

Het areaal suikerbieten en koolzaad nam met bijna 2.100 hectare af. De totale oppervlakte aan aardappelen is met 851 hectare licht gedaald in 2020 (bijna 1 procent). Cichorei voor inuline stijgt sinds 2017. Vorig jaar ging het om 3 procent.

De oppervlakte aan droog geoogste peulvruchten is verder toegenomen. In België is deze oppervlakte met ruim 29 procent of 1.356 hectare gestegen. De totale oppervlakte van groenten is in 2020 met bijna 5 procent gestegen. De oppervlakte van aardbeien is in België afgenomen met 2 procent door de daling van de aardbeien in openlucht.

Er is in België een lichte daling van de boomgaarden (bijna 1 procent), met opnieuw een terugval van de oppervlakte van appels (ruim 4 procent) en een lichte stijging van de oppervlakte van peren (bijna 1 procent).


Lichte daling aantal boeren

In 2020 waren er in België 35.996 landbouwbedrijven. Dit aantal is iets gedaald (0,3 procent) ten opzichte van 2019. De landbouwoppervlakte in België omvat 1.367.082 hectare. Bijna 35 procent van de landbouwoppervlakte bestaat uit blijvend grasland. De graanteelten nemen ruim 22 procent van de landbouwoppervlakte in beslag en de voedergewassen ruim 21 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer