Belgen houden koeien binnen om wolf

De meeste melkveehouders in het Belgisch-Limburgse Oudsbergen houden hun koeien binnen, nadat een wolf in mei een koe heeft doodgebeten. Zij vinden dat er onvoldoende maatregelen worden genomen tegen de wolvenoverlast.

Belgen+houden+koeien+binnen+om+wolf
© Pixabay

De wolf beet niet alleen de koe dood, maar at ook een deel van het dier op. Zo was de buik helemaal opengereten. De ondernemers in de omgeving worden nu geholpen met schrikdraad om de runderen te beschermen. Maar volgens een aantal melkveehouders is er weinig hiervan voorradig, meldt Vilt.be.

De Belgische overheid wil alleen ingrijpen wanneer er sprake is van een probleemwolf. Dat is een wolf die meermaals dezelfde kudde in een wolfbestendige weide aanvalt. Een dergelijke wolf kan vervolgens worden afgeschoten of verplaatst. Bij het getroffen melkveebedrijf sloeg de wolf nog geen tweede keer toe. Toch roept burgemeester Lode Ceyssens van Oudsbergen experts op om te kijken of de wolf kan worden verplaatst.


Beschermhond vergiftigd

Sommige ondernemers kiezen voor beschermhonden. Maar die honden zijn duur. De ondernemers willen voor de aanschaf hiervan subsidie. Andere ondernemers pakken het heft in eigen handen en zetten gif in om de wolf te doden. Tot overmaat van ramp ging een beschermhond dood na het eten van dit gif.

Overigens worden zelden runderen door wolven aangevallen. Schapen staan veel vaker op het menu.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer