Inagro: phytophthoraresistent aardappelras houdt langer stand

Na drie droge jaren met weinig phytophthora krijgt de schimmel nu gunstige omstandigheden voor ontwikkeling. Biologische percelen met gevoelige aardappelrassen krijgen het moeilijk. Resistente rassen komen volledig tot hun recht, meldt het Belgische onderzoeksinstituut Inagro.

Inagro%3A+phytophthoraresistent+aardappelras+houdt+langer+stand
© Inagro

De voornaamste maatregel om in de biologische teelt phytophthora onder controle te houden, is kiezen voor een ras met een goede tolerantie. Op het Belgische biologisch proefbedrijf van Inagro testen ze ieder jaar een uitgebreid gamma van aardappelrassen op hun gevoeligheid voor phytophthora.

De proefresultaten zijn een belangrijke hulp om een goede keuze te maken in het aanbod. Dit jaar staan ruim twintig rassen in proef. Om de tolerantie van de rassen maximaal tot uiting te laten komen, wordt in deze proef niet behandeld met koper of andere middelen tegen phytophthora.


Gevoelig ras zwaar ziek

Het seizoen startte door de koude meimaand traag. De regen in juni zorgde voor een uitbundige loofontwikkeling, maar daardoor is de knolzetting vertraagd. Ondertussen zijn de omstandigheden voor phytophthora ideaal en is het gevoelige referentieras Agria op het proefbedrijf al zwaar ziek. Het is de vraag of er al een oogstbare opbrengst is gevormd.

De resistente rassen daarentegen houden tot nader order goed stand. Met het huidige groeizame weer verwachten onderzoekers van die rassen een goede oogst. Behalve de bekende rassen als Alouette, Carolus, Vitabella en Connect zitten in de rassenproef ook nieuwe beloftevolle rassen voor meerdere segmenten in de markt.


Opbrengst en kwaliteit

Naast de resistente eigenschappen beoordeelt Inagro het opbrengstvermogen en de kwaliteit van de rassen. Want ook andere criteria spelen mee in de keuze voor een geschikt ras, zoals de vroegheid, de kookeigenschappen en geschiktheid voor bewaring.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer