Nederlands graan voor zo'n 90 procent geoogst

Zo'n 90 procent van het graan in Nederland is geoogst. Als het weer wisselvallig blijft, zal de overige 10 procent mondjesmaat kunnen worden geoogst en zal de kwaliteit achteruitgaan.

Nederlands+graan+voor+zo%27n+90+procent+geoogst
© Fotografie Twan Wiermans

De graanoogst is vanaf vorige week woensdag goed op gang gekomen en ging door tot in het weekend. Bij Agrifirm en CZAV was toen sprake van een gestage aanvoer. 'Misschien is in vier dagen tijd wel een derde van het totaal geoogst. Een goed percentage is lastig te geven omdat niet alle telers het graan direct naar de ontvangstpunten brengen', zegt manager Aart den Bakker van Agrifirm.

De opbrengsten vallen gemiddeld genomen tegen. 'Op de gronden waar doorgaans 10 ton per hectare vrij normaal is, zien we nu dat dergelijke opbrengsten echt uitzonderingen zijn. Ik verwacht dat we bij tarwe gemiddeld geen 9 ton per hectare halen', laat Den Bakker weten.


Lagere hectolitergewichten

De hectolitergewichten zijn ook lager dan de afgelopen jaren. Die voor tarwe liggen tussen de 73 en 78. Voor gerst zijn hectolitergewichten van onder de 60 geen uitzondering. Agrifirm constateert dat de korrels kleiner zijn gebleven, omdat er tijdens de afrijping weinig zonnig weer was.


Op het veld staat nog een beetje wintertarwe. Verder nog zomertarwe en gerst. Als de weersomstandigheden wisselvallig blijven, kan de oogst maar in beperkt mate doorgaan. Het zal ten koste gaan van de kwaliteit, geeft Den Bakker aan. 'Het zorgt voor een lager hectolitergewicht en mindere geschiktheid voor brouw bij gerst.'

Volgens CZAV is het duidelijk dat de donkere en natte maanden juni en juli invloed hebben gehad op de opbrengst, die beneden het meerjarig gemiddelde ligt. Een hectolitergewicht van gemiddeld 75 heeft niet die ruimte die de voorgaande jaren te zien was.


Tarwenoteringen stijgen

Naast de lagere opbrengst en mindere kwaliteit heeft de graansector ook te maken met stijgende tarwenoteringen. Dit komt voornamelijk door lagere producties in Rusland, Canada en de Verenigde Staten. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA heeft de wereldwijde aanvoer van tarwe voor 2021/2022 verlaagd met 16,8 miljoen ton tot 1.065,7 miljoen ton. De prijs van tarwe heeft op de Europese termijnmarkt Matif in Parijs voor de tweede keer dit jaar een recordhoogte bereikt (260 euro per ton).

Deze week heeft CZAV de voorschotprijzen voor bak-, maal- en zomertarwe vastgesteld op 172 euro per ton. Voor voertarwe is er een voorschot van 165 euro en voor gerst 160 euro. 'Het zijn duidelijk hogere voorschotten dan we de laatste jaren gewend zijn', meldt CZAV.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer