Lagere wereldproductie aan tarwe laat noteringen stijgen

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA heeft de wereldtarweproductie fors verlaagd. Dit blijkt het uit de publicatie van het Wasde-rapport van augustus. Het gevolg is dat de prijzen stijgen.

Lagere+wereldproductie+aan+tarwe+laat+noteringen+stijgen
© Nieuwe Oogst

De wereldwijde aanvoer van tarwe voor 2021/2022 zal naar verwachting met 16,8 miljoen ton dalen tot 1.065,7 miljoen ton. Dit komt voornamelijk door lagere producties in Rusland, Canada en de Verenigde Staten.

De Russische productie is verminderd met 12,5 miljoen ton tot 72,5 miljoen ton, wat slechts enigszins wordt gecompenseerd door een hogere productie van zomertarwe. Eerder werd gerekend op een verlaging van 5 miljoen ton.


Canada

De Canadese productie van tarwe wordt met 7,5 miljoen ton verlaagd tot 24 miljoen ton. Dit zou de kleinste Canadese tarweoogst sinds 2010/2011 zijn. Ook de Amerikaanse productie werd door USDA negatief bijgesteld tot 46,2 miljoen ton.


Deze lagere opbrengsten worden gedeeltelijk gecompenseerd door productieverhogingen in Oekraïne en Australië. Oekraïne stijgt naar een record van 33,0 miljoen ton op een groter areaal en hogere opbrengsten. Door gunstige gewasomstandigheden wordt in Australië de tarweopbrengst met 1,5 miljoen ton verhoogd tot 30 miljoen ton.


Consumptie tarwe

De verwachte wereldconsumptie aan tarwe in 2021/2022 wordt door USDA met 4,2 miljoen ton verminderd tot 786,7 miljoen ton. De meeste van de consumptiedalingen zijn in Rusland en Canada.

De geraamde wereldhandel 2021/2022 wordt verlaagd met 5,8 miljoen ton tot 198,2 miljoen ton bij een verminderde export voor Canada en Rusland. Dit wordt slechts gedeeltelijk gecompenseerd door een hogere export door Oekraïne, Australië en de Europese Unie.

De verwachte eindvoorraden tarwe voor 2021/2022 zijn verlaagd met 12,6 miljoen ton tot 279,1 miljoen ton. Van de eindvoorraad ligt 51 procent in China.


Tarwenoteringen

Uit het weekbericht granen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) blijkt dat de wereldmarktnoteringen en ook de EU-noteringen stijgen door de zorgen over de afnemende productievooruitzichten.

Stijgende spotnoteringen voor tarwe in Frankrijk en Duitsland zijn volgens RVO.nl ontstaan door geruchten over tegenvallende oogstverwachtingen in Rusland en de mogelijk tegenvallende kwaliteit voor maaltarwe in Frankrijk.

In Parijs steeg de termijnnotering september 2021 voor maaltarwe met 13,50 euro naar 238,75 euro. De termijnnotering december 2021 steeg met 13,50 euro naar 241,75 euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer