Graanoogst ruim week later door wisselvallige weer

De graanoogst is begonnen, maar het is geen vroege oogst. Gemiddeld landelijk zeven tot tien dagen later dan vorig jaar.

Graanoogst+ruim+week+later+door+wisselvallige+weer
© Han Reindsen

Het is de komende dagen ronduit wisselvallig en koel zomerweer. Geen gunstig weer voor de oogst van graan. Donderdag wordt een dag waarop het iets droger is en de zon wat meer ruimte krijgt.

Akkerbouwers zijn al wel met de graanoogst gestart. Veel wintergerstpercelen zijn onder zomerse weersomstandigheden geoogst. Ook is een begin gemaakt met de eerste wintertarwepercelen.


Met de verwachte regenachtige omstandigheden van deze week wordt de graanoogst mogelijk ook tijdelijk weer gestopt. 'Het zou gezien de langetermijnweersverwachting best eens een oogst kunnen worden waarbij je elke kans die er is, moet pakken', meldt Agrifirm.


Opbrengsten

De opbrengsten die bij Agrifirm bekend zijn, lopen niet ver uiteen. De opbrengstcijfers van de eerste tarwe en zomergerst lijken op een gemiddelde oogst uit te komen. Die van wintergerst viel met opbrengsten tussen de 7.000 en 9.000 kilo gemiddeld genomen wat tegen. 'Al is het is nog te vroeg om daar definitief wat over te zeggen. Wel valt het relatief lage hectolitergewicht op', meldt Agrifirm.

De vochtgehaltes die vorige week zijn gemeten, waren gemiddeld rond de 13 procent. Dit meldt CZAV. De hectolitergewichten laten volgens de zuidelijke coöperatie een grote spreiding zien als gevolg van het weer. Ook de opbrengsten variëren. Die liggen tussen 7 tot 11 ton per hectare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer