CZAV verhoogt voorschot maaltarwe naar 172 euro per ton

De voorschotprijzen voor de oogst van bak-, maal- en zomertarwe zijn door CZAV vastgesteld op 172 euro per ton. Dit betreft ruim 90 procent van de innames. Voor voertarwe is er een voorschot van 165 euro en voor gerst 160 euro.

CZAV+verhoogt+voorschot+maaltarwe+naar+172+euro+per+ton
© Wim van Vossen

'Het zijn duidelijk hogere voorschotten dan we de laatste jaren gewend zijn', meldt de zuidelijke coöperatie. De voorschotprijzen zijn gebaseerd op de huidige dagmarkt en de vooruitzichten op korte termijn.

Oorzaken zijn de lage graanvoorraden en tegenvallende opbrengsten wereldwijd. Ook in dit deel van Europa vallen opbrengsten en kwaliteiten niet mee door het koude, donkere en natte weer. Daarom zijn de verwachtingen positief, maar CZAV biedt geen garanties.

Verschillende verkoopsystemen

De coöperatie kent verschillende verkoopsystemen. Het voorschotsysteem is het populairst en past het beste bij de meest uiteenlopende marktomstandigheden. Zo zorgt het voorschotsysteem voor snel beschikbare liquide middelen.

Bijzonder bij CZAV is dat telers nu, aan het einde van de oogst, kunnen kiezen voor het voorschot, verkoop tegen dagprijs of verkoop op een later tijdstip. Vanaf het vroege voorjaar liep de markt geleidelijk op, wat meer telers deed besluiten al een deel van hun oogst te verkopen op contract.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer