Zuidelijke akkerbouwers hebben ruim 80 procent graan geoogst

De graanoogst is vanaf woensdag goed op gang gekomen. Bij CZAV is sprake van een gestage aanvoer van ruim 125.000 ton tarwe. In totaal is 80 à 85 procent geoogst. Per regio zijn er verschillen.

Zuidelijke+akkerbouwers+hebben+ruim+80+procent+graan+geoogst
© Han Reindsen

Deze aanvoer was prima logistiek te verwerken op de vestigingen en in de loodsen, meldt coöperatie CZAV. 'Dit komt mede doordat het graan, op enkele uitzonderingen na, overwegend droog wordt aangeleverd. Met wat separatie stelde dat ons in staat tijdens de oogst schepen en duwbakken te laden.'

Dit gebeurt ook buiten de gebruikelijke plaatsen als Middelburg, Axel, Dinteloord en Wemeldinge om, bij Zuidland en Bruinisse. Hiermee wordt volgens de coöperatie ingespeeld op huidige en komende beperkingen van tijdelijke wegafsluitingen, in verband met onderhoud. Deze mogelijkheden sparen bij CZAV ook logistieke kosten uit, wat de uitbetalingsprijs ten goede komt.


Dagen korter

Sinds begin deze week zijn de weersomstandigheden minder. Zo hier en daar vallen er wat buitjes en de temperaturen zijn laag. Half augustus zijn de dagen korter en is het 's morgens langer nat. De combines kunnen later aan het werk en moeten eerder stoppen. Duidelijk een andere situatie dan de laatste jaren, toen eind juli/begin augustus onder warme en droge omstandigheden werd gewerkt.


• Bekijk ook de marktprijzen van granen in Nederland

Duidelijk is ook dat de donkere en natte maanden juni en juli invloed hebben op de opbrengst, die beneden het meerjarig gemiddelde ligt. De kwaliteit is volgens de zuidelijke coöperatie nog goed te noemen, met een hectolitergewicht van gemiddeld 75, maar heeft niet die ruimte die de voorgaande jaren was te zien.


Graanoogst wisselend

Agrifirm noemt de graanoogst dit jaar wisselend. De tarwe-opbrengsten liggen tot nu toe gemiddeld onder de 10 ton en ook de gerstopbrengsten vallen niet mee, meldt Nederlands grootste graanhandelaar.


De hectolitergewichten zijn ook lager dan de afgelopen jaren. Die voor tarwe liggen tussen de 73 en 78. Voor gerst zijn hectolitergewichten van onder de 60 geen uitzondering. Agrifirm constateert dat de korrels kleiner zijn gebleven, omdat er tijdens de afrijping weinig zonnig weer was.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer