Graanoogst mist zon en kilo's

Tijdens het maaidorsen merken de Nederlandse graantelers dat 2021 een kleinere korrel en een lagere hectareopbrengst brengt. Het graan mist zonnige afrijping.

Graanoogst+mist+zon+en+kilo%27s
© Fotografie Twan Wiermans

Akkerbouwer Henk Smith uit het Oldambt is samen met collega's begonnen met dorsen. De zwaardere klei moet nog, maar de eerste indruk van de telers is dat ze vooral kleinere korrels, minder hoge hectolitergewichten en minder kilo's gaan halen.

Het graan is praktisch rijp en om verdere verliezen te voorkomen, wil Smith vooral snel door kunnen. 'Anders liggen de hectolitergewichten achter in de 70, nu eerder op de 70. De kleine korrel komt door minder zon bij de afrijping. De ziektedruk is dit jaar wel meegevallen.'

Teeltspecialist Jacob Swart van Agrifirm bevestigt het beeld van Smith. De oogst van de wintergerst begon wat later dan normaal in de noordelijke regio's, maar het oogsttijdstip van de wintertarwe is redelijk normaal.


Lager hectolitergewicht

Swart noemt direct de lagere hectolitergewichten: 'Die liggen 10 tot 15 punten lager bij de wintergerst en de opbrengsten variëren van 7 tot 8,5 ton, zeker 1,5 ton onder vorig jaar.'

Schot en DON-gehaltes vallen mee, zegt verkoopleider Bram de Visser van CZAV. In het zuidwesten komt volgens hem de graanoogst wat later op gang dan normaal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer