Copa-Cogeca verwacht meer tarwe en minder gerst, haver en rogge

De Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca schat de totale graanoogst dit jaar in de EU-27 op 292,42 miljoen ton. Dat is 1,6 procent meer dan in 2020 en 3,8 procent boven het langjarig gemiddelde. De grotere oogst is vooral toe te schrijven aan de uitbreiding van het areaal met 0,7 procent.

Copa%2DCogeca+verwacht+meer+tarwe+en+minder+gerst%2C+haver+en+rogge
© Niels van der Boom

Copa-Cogeca publiceerde onlangs haar eerste prognose van de gewassenproductie in de Europese Unie (EU). Daaruit blijkt dat de productie van tarwe kan oplopen tot 130 miljoen ton, een stijging van 7 procent. Vooral wintertarwe zorgt voor deze productiestijging. Zomertarwe is dit jaar in de Europese Unie iets minder ingezaaid.

De boerenorganisatie meldt een afname van het gerstareaal met 5 procent, voor haver is dat ook bijna 5 procent en voor rogge 4 procent. Ook is in de EU bijna 1 procent minder mais gezaaid. De toename van het tarweareaal is ongeveer 5 procent en daarmee blijft de omvang van de totale graanteelt in de EU gelijk aan vorig jaar.


9 procent meer oliehoudende zaden

Voor oliehoudende zaden gaat Copa-Cogeca er vanuit dat ondanks een daling van het areaal met 1 procent, de oogst met 9 procent toeneemt tot 30,12 miljoen ton. Hierbij tekent de organisatie aan dat de hoge opbrengstverwachtingen nog wel moeten worden bevestigd.

De oogst van koolzaad in de EU zal naar verwachting op zo'n 16,75 miljoen ton uitkomen, bijna 3 procent boven het resultaat van vorig jaar. De zonnebloemoogst stijgt volgens de prognose met maar liefst 17 procent tot meer dan 10 miljoen ton. Met naar schatting 3 miljoen ton sojabonen wordt van dit gewas zo'n 20 procent meer verwacht dan in het voorgaande jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer