Graanoogst 2021 stagneert door regenbuien

Door de regenbuien is er de laatste dagen nauwelijks graan geoogst. Landelijk gezien is er voor akkerbouwers nog veel werk aan de winkel.

Graanoogst+2021+stagneert+door+regenbuien
© Han Reindsen

Het wisselvallige weer waar Nederland mee te maken heeft, zorgt ervoor dat elk droog moment moet worden benut. Tot begin volgende week lijkt de regen uit te blijven. CZAV verwacht dat de oogst vandaag weer opstart, met acceptabele vochtgehaltes. Er is vooralsnog relatief weinig legering in de velden, waardoor de korrel goed kan drogen.

'Over de opbrengsten valt nog niet alles te zeggen', meldt CZAV op zijn website. 'Uit de eerste geluiden lijkt de opbrengst een procent of 5 lager te liggen dan het meerjarig gemiddelde. Tot nu toe is de kwaliteit van de maal- en bakrassen goed. We zien met name bij de voertarwe lagere hectolitergewichten.'


Boven 10 ton uitzondering

Bij Agrifirm wisselen de gemelde opbrengsten sterk. 'Ze zijn over het geheel gezien lager dan waar op werd gerekend. Regio's waar gemiddeld genomen tarweopbrengsten boven de 10 ton gemakkelijk worden gehaald, zijn dit jaar eerder een uitzondering', zo staat op de website van de coöperatie.

De gemiddelde kwaliteit van de zomerbrouwgerst lijkt dit jaar goed genoeg te zijn om te verwerken tot een glas bier, laat Agrifirm weten. Wel is het lage hectolitergewicht bij zowel de gerst als de tarwe een punt van zorg dat over heel Nederland is te zien.

'We zien dat telers vaak kiezen voor acceptatie van soms een beetje droogkosten. Dit omdat het risico en de kosten van achteruitgang van kwaliteit met als gevolg minder opbrengst groter is', meldt de coöperatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer