Museumstukken grazen in de wei

Het Rundveemuseum Aat Grootes in het Noord-Hollandse Aartswoud laat bezoekers kennismaken met oude koeienrassen die je tegenwoordig niet meer tegenkomt op melkveebedrijven.

Meindert Nieuweboer is gepensioneerd melkveehouder en een enthousiaste vrijwilliger van het Rundveemuseum Aat Grootes. Hij weet uit eigen ervaring waarom de oude rassen niet meer geschikt zijn voor de huidige bedrijfsvoering.

'Melkveehouderij is een economische activiteit. Dat betekent dat je geld moet verdienen als je koeien melkt. Deze rassen geven gewoonweg te weinig melk. Het zijn vaak dubbeldoelkoeien die voor kleine boerderijen voldoende melk en vlees opleverden voor het gezin. In de huidige tijd wegen de extra inkomsten van het vlees niet op tegen de grote hoeveelheid melk die een goede gezonde koe tegenwoordig kan opleveren.'


Het hele land afzoeken

Het Rundveemuseum heeft de collectie koeien in de wei lopen met onder meer Blaarkoppen, Lakenvelders, de Heidekoe en het Brandrode rund. Voor het verzamelen van de kudde hebben de medewerkers van het museum volgens Nieuweboer het hele land moeten afzoeken.

'De Witrik komt uit het noorden van Friesland en de rode Blaarkop uit Oldenzaal. De meeste dieren hebben we opgehaald bij oude melkveehouders die de koeien nog hobbymatig houden. Maar goed, als die generatie boeren er niet meer is, dan wordt de kans groot dat deze rassen ook verdwijnen. Daarom vinden wij het zo belangrijk om dit museum en de kudde in stand te houden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer