Nieuwe ronde Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij Brabant

145 melkveehouders kunnen zich aanmelden voor de Biodiversiteitsmonitor melkveehouderij Brabant. De regeling wordt in juni van dit jaar opengezet.

Nieuwe+ronde+Biodiversiteitsmonitor+Melkveehouderij+Brabant
© Johan Wissink

De Biodiversiteitsmonitor is een instrument waarbij de prestaties van de boer worden gemeten. Met prestatie-indicatoren kunnen zij gericht hun bedrijfsvoering verbeteren voor de biodiversiteit, de waterkwaliteit, een vitale bodem en het landschap.

De indicatoren bestaan uit een hoger percentage eiwit van eigen land, een hoger percentage blijvend grasland en een lager stikstofbodemoverschot. En ook meer weidegang, minder gebruik van stikstofkunstmest, een hoger percentage groenblauwe dooradering en minder gewasbeschermingsmiddelen.


Brabantse Bodem

De Biodiversiteitsmonitor maakt deel uit van het initiatief Brabantse Bodem, waarin de provincie, ZLTO, het ministerie van LNV, waterschap De Dommel, Rabobank en natuurorganisaties samenwerken aan de versterking van de natuur en het toekomstperspectief van boeren.

'Dit jaar starten de deelnemers met een nulsituatie en volgend jaar worden ze beloond op basis van hun prestaties', zegt Marjon Krol van ZLTO. 'We werken met een puntensysteem en doen dat zo drie jaar achter elkaar.' De agrarische natuurcollectieven gaan de regeling uitvoeren en zorgen voor de betalingen.

De ambitie is om binnen drie jaar door te groeien naar zeshonderd deelnemende boeren. Vanuit de Biodiversiteitsmonitor wordt een adviseur gekoppeld aan de deelnemers. Krol: 'Er lopen al best veel projecten, zoals BodemUp of het melkproject, waarin melkveehouders al advies krijgen op veel van deze thema's.'


Beloningsregeling

De deelnemende melkveehouders ontvangen op basis van hun score op de indicatoren een beloning. Voor dit project wordt gekeken naar een beloningsregeling waarmee de ondernemer drie jaar lang 5.000 euro beloning kan ontvangen.

Daarnaast wordt gewerkt aan een langdurige beloning. Denk daarbij aan toegang tot of korting op pachtgrond, verminderde regeldruk en een plus op de melkprijs via de markt of rentekorting. De gestapelde beloning zorgt dat ondernemers die een grote bijdrage leveren aan natuur- en landschapsverbetering een goede boterham kunnen verdienen.


Nog plek voor 145 deelnemers

55 melkveehouders zijn sinds afgelopen voorjaar als pilotgroep al aan de slag met het praktijkproject in het Brabantse Van Gogh Nationaal Park. Deze ondernemers nemen automatisch deel aan de eerste echte openstelling. Melkveehouder Arno van Pelt is één van de eerste 55 deelnemers: 'De Biodiversiteitsmonitor geeft ons de mogelijkheid om meer draagvlak te krijgen in de omgeving. Het is interessant om mee te doen, omdat je waardering krijgt voor je investering in de natuur. Het is ook een financiële waardering, omdat het een extra mogelijkheid is om met kleine stappen dat verdienmodel nog iets te vergroten.'

De regeling staat open voor alle melkveehouders, maar randvoorwaarde is dat uiteindelijk 90 procent van de deelnemers uit het Van Gogh Nationaal Park komt. Geïnteresseerde melkveehouders kunnen zich tot 26 februari melden bij de collectieven agrarisch natuurbeheer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer