Melkveehouder Anne Kalsbeek: 'Scannen koeien betrouwbaar en snel'

Elke vier tot vijf weken laat melkveehouder Anne Kalsbeek in Terherne een groepje koeien controleren op drachtigheid. Dat gebeurt met een scanner.

Melkveehouder+Anne+Kalsbeek%3A+%27Scannen+koeien+betrouwbaar+en+snel%27
© Persbureau Noordoost

Al vanaf 30 tot 35 dagen na inseminatie is met een scanner vast te stellen of een koe drachtig is. Door echoscopie zijn de baarmoeder en het eventuele vruchtje zichtbaar op een beeldscherm.

Bij KI-organisatie Tellus Tigra is medewerker Jan Dijkstra er bedreven in. Hij doet het werk al jaren en dat vindt veehouder Kalsbeek een fijn idee. 'Scannen is routinewerk voor hem. Jan schat nauwkeurig wanneer een koe is geïnsemineerd. Ik noem nooit de inseminatiedatum, maar hij zit vrijwel altijd goed.'


Niet goed drachtig

Ook is met de scanner te achterhalen waarom sommige koeien niet goed drachtig worden. Dijkstra onderzoekt in dat geval de reinheid van de baarmoeder en de activiteit van de eierstokken. Hij kan ook zien hoe ver de koe in haar cyclus is. 'Dat is prettig', zegt de veehouder. 'Stel dat 'ie op dag 10 zit, dan moet ik over 10 tot 11 dagen dus alert zijn op een tocht. Ik schrijf dat meteen op.'

De begeleiding zorgt ervoor dat hij niet voor plotselinge verrassingen komt te staan. De Fries insemineert zijn koeien al 25 jaar zelf en is nog steeds nieuwsgierig of een koe naderhand drachtig is geworden. 'Je staat er niet vaak bij stil. Maar het is toch mooi als er uiteindelijk een kalf wordt geboren.'

Tellus Tigra is hoofdzakelijk actief in Friesland en heeft circa 400 melkveehouders als klant. Bij 100 tot 150 van hen doet ze drachtigheidheidscontrole.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer