FAVV: gebruik ondergelopen percelen zes maanden niet

Het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) adviseert overstroomde percelen gedurende zes maanden niet meer te beweiden of hier ruwvoer te oogsten. Mocht het oogstbare deel van een gewas in contact zijn gekomen met vervuild water, dan is dit beter niet te oogsten, maar te vernietigen en af te voeren.

FAVV%3A+gebruik+ondergelopen+percelen+zes+maanden+niet
© Pixabay

Dat stelt het FAVV in een vrijdag uitgebrachte verklaring. Op percelen en terreinen, die overstroomd werden, kunnen na het wegtrekken van het water bacteriën, schimmels en chemicaliën, zoals stookolieresten, zijn achtergebleven. Datzelfde kan gelden voor watervoorzieningen voor het vee of de irrigatie. De vervuilingen kunnen schadelijk zijn voor mens, dier en/of plant. In hoeverre dit het geval is, is niet eenvoudig vast te stellen.

Het FAVV adviseert daarom om deze watervoorzieningen die zijn ondergelopen, te analyseren om te bepalen of ze nog geschikt zijn. Ook is het volgens het agentschap verstandig om voor het oogstseizoen 2022 bodemanalyses uit te voeren om te zien welke maatregelen moeten worden genomen en welke gewassen er eventueel op dit perceel passen.


Risico-evaluatie

Ondernemers die hun gewas toch willen oogsten, kunnen een beroep doen op de FAVV. Aan de hand van analyses kan een risico-evaluatie worden opgesteld om te zien of de producten veilig zijn voor consumptie. De kosten voor deze analyse worden overigens gedragen door het FAVV.


• Volg al onze berichtgeving over de wateroverlast

Bij onze zuiderburen is een lijst in omloop, waarop staat met welke vervuilingen een gewas van een ondergelopen perceel mogelijk te maken kan hebben.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer