Kabinet vergoedt schade boeren in overstromingsgebied

Update - Het kabinet heeft ingestemd met een schaderegeling voor materiële schade die is ontstaan door de overstromingen in juli dit jaar in Limburg en een deel van Noord-Brabant. Deze regeling is in nauwe samenwerking met de getroffen regio tot stand gekomen en zal zo snel mogelijk in werking treden.

Kabinet+vergoedt+schade+boeren+in+overstromingsgebied
© Dirk Hol

Bedrijven in het schadegebied die onverzekerbare, onvermijdbare en niet-verhaalbare schade hebben opgelopen, kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming bij schade aan vaste en vlottende activa, teeltplanschade, veehouderijschade, opstartkosten en kosten die gepaard gingen met de evacuatie van bedrijven. Ook wordt 65 procent vergoed van de kosten voor het opruimen of de kosten die zijn gemaakt om ergere schade te voorkomen.

Bedrijven betalen maximaal 6.014 euro aan eigen risico. Schade boven het bedrag van 17.183 euro wordt volledig vergoed. Voor schade onder dit bedrag geldt een tegemoetkoming van 65 procent.


Het kabinet maakte het besluit vrijdagmiddag na de ministerraad bekend. De schade in Limburg en een deel van Noord-Brabant is immens. Voor alle getroffenen is hun verzekering het eerste aanspreekpunt. De verzekeraars zijn reeds gestart met het vergoeden van geleden schade.

De extreme wateroverlast in Limburg is door het kabinet tot ramp verklaard. Daarom zet het kabinet de Wet tegemoetkoming schade (Wts) bij rampen in. Dit is een vangnet voor schade die niet verzekerbaar, niet verhaalbaar en niet vermijdbaar is.


Voorbehoud toekomstige rampen

Het kabinet maakt bij de huidige schaderegeling wel een voorbehoud. Voor zaken waarvan de verzekeringsmogelijkheden niet algemeen bekend waren, is het kabinet nu ruimhartig. Bij rampen in de toekomst wordt men geacht dergelijke schade te hebben verzekerd en zal dit niet meer onder de Wts vallen.

Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming moet iemand schade hebben geleden in het vastgestelde gebied. Het schadegebied bestaat uit delen die zijn getroffen door overstroming, afstromend water door extreme regenval of een combinatie van beide. Percelen in de uiterwaarden zijn uitgesloten van de schaderegeling.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt dat het kabinet de getroffenen in het overstromingsgebied nu duidelijkheid biedt. 'De mensen in Limburg zaten al even te wachten op deze regeling. Ik ben blij dat ik eindelijk meer duidelijkheid kan geven over wat het kabinet gaat vergoeden.'


Impact nog steeds groot

De bewindsman zag donderdag tijdens een bezoek aan Limburg hoe groot de schade daar is. 'De impact op de mensen in het gebied is nog steeds groot, evenals de gemeenschappelijke instelling om er weer bovenop te komen. Brandweer, politie en andere hulpverleners hebben een prestatie geleverd bij de acute bestrijding van de ramp en hebben mensen in veiligheid gebracht. Het kabinet neemt nu de stap die daarna komt: tegemoetkoming voor onverzekerbare schade.'

Voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland is blij met de snelle en adequate aanpak van het kabinet. 'Het ministerie van LNV onderkende direct de ernst van de situatie en het belang van een goede schadetegemoetkoming. Vanuit de regionale LTO’s is goed contact geweest met de provincies en andere overheden. De onzekerheid waar mensen na een ramp in leven moet zo snel mogelijk worden ingeperkt, de schaderegeling is daar een belangrijke stap in. Het is goed dat de hoofdlijnen nu bekend zijn, snelle goedkeuring van alle details door de Europese Commissie is de volgende stap.'

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft onlangs een online meldpunt geopend waar particulieren, ondernemers en andere organisaties terechtkunnen voor afhandeling van hun materiële schade wanneer zij aansprak willen maken op de Wts. RVO.nl voert de regeling uit. Dat houdt in dat de dienst taxaties laat uitvoeren, schadeformulieren verwerkt en namens de minister van Justitie en Veiligheid over aanvragen besluit en uitbetaalt.

Downloads
Kaart schadegebied

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer