ZLTO: 'Schade hoogwater exceptioneel'

Bij ZLTO zijn deze week een kleine tachtig meldingen van waterschade binnengekomen met een veelvoud aan schades per gewassoort. Een voorzichtige schatting leert dat er alleen al in de uiterwaarden voor enkele miljoenen euro's aan schade is.

ZLTO%3A+%27Schade+hoogwater+exceptioneel%27
© Johnny van Vugt

Duizenden hectares landbouwgrond in de Brabantse en Gelderse uiterwaarden zijn vorige week blank komen te staan toen de Maas het vele water vanuit Limburg niet meer kon afvoeren. Op de vruchtbare kleigronden worden veel hectares als verloren beschouwd. Afgaande op het aantal meldingen, gaat het sowieso om 350 hectare (poot-)aardappelen, 400 hectare gras- en hooiland, 400 hectare mais, bijna 100 hectare suikerbieten, 65 hectare tarwe en nog vele tientallen hectares aan overige gewassen.

'Als ZLTO pleiten wij voor een ruimhartige definitie van het rampgebied, want agrariërs in Brabant, Gelderland en Limburg zijn getroffen', zegt ZLTO-directeur Kathleen Goense. 'Dit is een ramp van ongekende omvang. Omdat het honderden boeren en tuinders treft en tienduizenden hectares, midden in het groeiseizoen. De schade loopt op tot in de miljoenen euro's op basis van wat er bij ons is gemeld.'


• Volg al onze berichtgeving over wateroverlast

Dat bedrag zal vermoedelijk nog oplopen. Alleen al de schade bij twee akkerbouwers in Groeningen en Escharen bedraagt samen bijna 1,5 miljoen euro. 'En het gaat niet alleen om de waterschade aan gewassen', gaat Goense verder. 'Alle rotzooi zoals plastics die door de Maas zijn aangevoerd, tasten de bodemkwaliteit aan.' Dit betekent volgens hem ook schade voor de jaren hierna. 'Ik ben bij families geweest die er helemaal doorheen zitten. Dit is exceptioneel.'


Uiterwaarden als rampgebied

ZLTO heeft samen met LLTB, LTO Noord en LTO Nederland de regering opgeroepen om ook de uiterwaarden tot rampgebied te verklaren. De provincie Noord-Brabant sluit zich aan bij deze oproep. 'Wij doen echt een beroep op het kabinet om hieraan tegemoet te komen', zei landbouwgedeputeerde Elies Lemkes-Straver eerder deze week tegen Omroep Brabant. 'Het is ook een zaak van de Rijksoverheid. Het is echt een ramp. Daar hebben wij geen potjes voor als provincie.'

Naast de ondergelopen uiterwaarden is er ook dieper landinwaarts in Brabant schade aan gewassen ontstaan vanwege overstroomde watergangen die het vele water niet op tijd konden afvoeren. ZLTO roept haar leden op om deze schade zo concreet mogelijk te melden bij het waterschap, inclusief perceelnummer, beschrijving van de schade, schatting van het schadebedrag en foto's van de situatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer