Saskia Koeckhoven: 'Met paardenstalling kan ik werk maken van kinderdroom'

Toen Saskia Koeckhoven besloot alsnog het bedrijf van haar ouders in Hoofddorp over te nemen, maakte ze heel bewuste keuzes: niet de akkerbouwtak en logistieke dienstverlening, wel het rietsnijbedrijf en een pensionstalling. 'Je moet je passie volgen en je dromen waarmaken.'

Saskia+Koeckhoven%3A+%27Met+paardenstalling+kan+ik+werk+maken+van+kinderdroom%27
© Joost de la Court

Saskia Koeckhovens ouders Nico en Joke hebben een goed renderend agrarisch bedrijf. Ze hebben 20 hectare akkerbouw, 75 hectare rietland even verderop langs de Westeinderplassen en een ruime loods waar het Noord-Hollandse bedrijf voor een aannemer uit de buurt opslag en logistiek voor regelt. Toch ziet Koeckhoven (33) zichzelf niet als boerin in spe.

Je moet je goed bedenken of je wel andere mensen op je erf wilt hebben

Saskia Koeckhoven, ondernemer in Hoofddorp

'Het agrarische is niet waar mijn hart ligt. Ik voel mij eerder een plattelandsondernemer die haar passie volgt', legt Koeckhoven uit. 'De rietteelt ken ik al van jongs af aan en ik voel me er erg mee verbonden. Maar de opbrengst is ongewis en onvoldoende voor een compleet inkomen. Daarom kies ik er voor ook mijn andere passie, paarden, weer op te pakken.'


U werkt nu nog voor een bureau dat 'expats' helpt bij hun vestiging in Nederland. Waarom wilt u toch ondernemer worden?

'Ik voel me nu ook al ondernemer. In mijn huidige werk ben ik verantwoordelijk voor een deel van de omzet. Ik heb het bedrijf in de afgelopen zes jaar mede opgebouwd en ben er van A tot Z mee bezig. Dus zoveel verschil is er niet, behalve dat ik met een paardenstalling nu ook werk kan maken van mijn kinderdroom.'


Uw vader stelt dat er een goede boterham zit in het huidige bedrijf, toch kiest u ervoor niet alles over te nemen. Hoe zit dat?

'Ik volg de cursus 'Grip op je bedrijf' van LTO. Daarvan heb ik onder meer geleerd dat het soms goed is je te beperken. Alle activiteiten overnemen zou het veel te groot en veelomvattend maken. Mijn ouders werken nu nog fulltime in het bedrijf, samen met twee medewerkers. Dat geeft wel aan hoeveel werk het is.


'Daarnaast is er het kostenplaatje. Ik wil kleiner beginnen met maar een paar pensionplaatsen en dat laten uitgroeien tot een stalling voor zo'n veertig plaatsen met binnenbak, stapmolen en grasland.'


Wat leer je nog meer van de cursus?

'Je leert vooral veel van elkaar, van de medecursisten en de gastsprekers. Maar je moet het wel zelf doen: marktonderzoek, een bedrijfsplan opstellen en pitchen. Op de eerste pitch kreeg ik goede feedback, met een paar tips. Je moet een sterk en goed onderbouwd plan hebben. Daar krijg je in de cursus de handvatten voor aangereikt.'


Wat maakt dat u denkt dat uw plan een kans maakt?

'Een pensionstalling met een luxe uitstraling, complete verzorging, ruime boxen en de mogelijkheid om buitenritten te maken in het recreatiegebied hiertegenover bestaat hier nog niet. Met name dat laatste is ons 'unique selling point'.

'Daarbij is het handig dat je start vanaf een bestaande agrarische locatie. We hoeven alleen een deel van de opslagloodsen aan te passen. En het maakt het bijvoorbeeld in de vergunningverlening veel makkelijker.'


Zijn er ook bedreigingen?

'Nee, die zie ik niet direct. Door kleinschalig te beginnen en dat uit te bouwen, kan ik het uit eigen vermogen financieren. Je moet je wel bedenken of je andere mensen op je erf wilt hebben. Je moet altijd klaar staan voor de huurders en hun paarden. Heb je daar zin in en wil je je daar ook aan verbinden?

'Daar moet je goed over nadenken en het is verstandig het te bespreken met je naasten. Ik ben een gezelschapsdier. Ik doe het voor de mensen, hun paarden en het dierenwelzijn.'


Gaat uw meisjesdroom ook uitkomen?

'Een droom is mooi, maar het moet wel uitvoerbaar zijn. Ik weet wat ik wil en wat ik niet wil. Of het allemaal lukt, moet nog blijken. Er zitten altijd haken en ogen aan die je van tevoren niet hebt voorzien. Een ding weet ik wel: over tien jaar ziet het er hier heel anders uit.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer