Olympische hengst Beauville Z komt uit Kerkrade

Het fokken van paarden is voor Pascal Habets en Monique Limpens uit het Limburgse Kerkrade een hobby. Met Beauville Z hebben ze het veulen op de wereld gezet dat deze Olympische Spelen met springruiter Maikel van der Vleuten het brons veroverde.

Olympische+hengst+Beauville+Z+komt+uit+Kerkrade
© Twan Wiermans

Het verhaal van Van der Vleuten is om in te lijsten. Na het olympisch zilver voor landenteams in Londen krijgt hij in Japan een bronzen plak omgehangen. De ruiter komt ook nog eens in actie met het vrij onervaren springpaard Beauville Z en daar begint een minstens zo'n enerverend relaas.

Want Habets heeft Beauville Z gefokt. Tijdens de finale in Tokio zit de familie Habets uit Kerkrade aan de buis gekluisterd. 'We hebben natuurlijk extra geduimd en kijken terug op een unieke prestatie', zegt Habets. Hij hoorde eerder dit jaar dat zijn ruin naar de Olympische Spelen zou gaan en dacht meteen terug aan Beauville Z als veulen. 'Of ik toen Olympische kwaliteiten zag? Nee, dat kun je op die leeftijd nog niet zien.'

Wat de Limburgse fokker wel zag, zo'n tien jaar geleden, was een soepel bewegend veulen, die makkelijk in galop kwam, mooi gebouwd was en goed ontwikkelde reflexen had. 'De meeste hengstveulens verkopen we na een maand of zes, maar Beauville Z hebben we aangehouden tot hij één jaar was en toen is hij verkocht.'


Vakmensen

De koper is professioneel hengstenhouder Gertjan van Olst, die ook de hengst leverde bij Beauvilles moeder Wrinton. Habets: 'Als je zoals ik hobbymatig fokt, moet je beroep doen op de kennis, het inzicht en de ervaring van vakmensen. Die begeleiden bij de hengstenkeuze, maar helpen ook bij de afzet van het fokproduct bij de juiste mensen. Fokken op dit niveau kun je niet alleen. Nee, ik heb geen spijt van de verkoop. We hebben een mooie prijs gekregen en krijgen ook nog fokkerspremie van het Belgische stamboek Zangersheide als Beauville Z goed presteert.'

Volgens het LLTB-lid is het belangrijk dat Beauville Z bij een topruiter als Van der Vleuten terecht is gekomen. 'Ze zijn alleen samen zo goed. Dat het beste paard van Van der Vleuten, Dana Blue, voor de Olympische Spelen geblesseerd is geraakt, blijkt voor ons een geluk bij een ongeluk.'


Overgrootmoeder

Het olympisch eremetaal winnende paard is van de vierde generatie op het familiebedrijf in Kerkrade. De eerste gouden greep deed Habets eind vorige eeuw met de aanschaf van een fokmerrie uit een kudde van zo'n zestig paarden afkomstig uit een paardenproefcentrum. Dat was de overgrootmoeder van Beauville Z.

'Ik wilde er absoluut niet veel geld in investeren, maar zag al meteen dat de bouw en beweging van die merrie klopten. Het was voor mij het ideale plaatje voor een mooi prijsje.'

In de tussentijd zijn zo'n dertig veulens gefokt bij de familie. 'Het gaat echt stap voor stap. Zo kom je langzaam in een steeds hoger segment', analyseert Habets. 'Mijn vrouw heeft enorm veel kennis opgedaan bij Zangersheide. Daar staat ook de Z voor bij Beauville Z.'

Habets heeft samen met zijn ouders een akkerbouwbedrijf in Kerkrade. Naast de paarden fokt de familie zoogkoeien van het Belgisch Witblauw ras. 'Het fokken is een hobby. Het kost veel tijd, maar het zit in me: nieuw leven creëren en het veulen op zien groeien, vind ik mooi. Daarnaast wil ik altijd iets beters fokken en die drang blijft, ook na het succes van Beauville Z.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer