Brabantse hop voor korte keten

Giel Bongers verbouwt in het Noord-Brabantse Wilbertoord de basis van een goed glas biologisch bier. Na een periode van experimenteren met rassen en de teelt, groeien er nu meer dan tien soorten hop voor kleine Nederlandse brouwers.

Giel Bongers is liefhebber van speciaalbier. En tijdens de brainstormsessies over wat de familie Bongers met de voormalige varkenshouderij en de omliggende grond zou kunnen doen, popte ook de aanleg van een perceel hop bij de boerenzoon op.

'Door de enorme toename aan kleine brouwerijen in ons land, stijgt ook de vraag van hop. En aangezien veel consumenten waarde hechten aan korte ketens, is Nederlandse hop een mooi product om streekbieren mee te brouwen.'


Groene muur in het landschap

Nederlandse hop is vrij zeldzaam. Daarom moest Giel Bongers zijn kennis van over de grens halen. 'Ik heb veel gelezen over hop op Amerikaanse websites. En we hebben in Duitsland een aantal grote telers bezocht. Nu staat hier een halve hectare biologische hop die naar zo'n zeven verschillende brouwerijen gaat. Ik vind het prachtige planten, die met een hoogte van een dikke 6 meter voor een mooie groene muur in het landschap zorgen.'

In augustus staan de hopplanten er mooi bij. De kenmerkende bloemen en hopbellen geven het perceel een fraaie aanblik. Belangstellenden kunnen op zondagen een rondleiding krijgen van Bongers. 'Ik kreeg vaak te horen dat ik goed over hop kon vertellen, dus ben ik bezoekers gaan ontvangen. Ze krijgen tekst en uitleg over de teelt en de rassen. En natuurlijk kunnen ze dan ook de hop proeven. In vloeibare vorm. En ik moet zeggen dat het Brabants Hoppenbier van de Osse Muifelbrouwerij een echte hopbom is. Heerlijk.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  31° / 18°
  0 %
 • Maandag
  30° / 16°
  5 %
 • Dinsdag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer