Gevangenen Veenhuizen leren fijne kneepjes hopteelt

Gevangenen in de rijksstrafinrichting Veenhuizen krijgen de kneepjes van de hopteelt bijgebracht. Zij kunnen aan de slag op het proefveld van de gevangenis aan de Limietweg.

Gevangenen+Veenhuizen+leren+fijne+kneepjes+hopteelt
© PI Veenhuizen

Het hopveld heeft een plek gekregen op de boerderij van de gevangenis in Veenhuizen waar voornamelijk prei wordt geteeld. De hopteelt, een noviteit voor Noord-Drenthe, is een gezamenlijk initiatief van de lokale brouwerij Maallust, PI Veenhuizen, gebiedscoöperatie Westerkwartier en onderwijsinstelling Terra. Bij wijze van proef wordt gestart met een veld van twee hectare. Bedoeling is om het project uit te bouwen naar meer hectares.

Gedeputeerde Henk Jumelet gaf gistermiddag het startsein, samen met brouwer Henk Timmerman en vestigingsdirecteur Marie-Anne de Groot van het gevangeniscomplex. Provincie Drenthe heeft een subsidie beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van het hopveld in Veenhuizen.

Innovatie

Volgen Jumelet is het telen van hop een mooi voorbeeld van innovatie in de landbouwsector. 'De hopteelt is weer terug van weggeweest en het is goed om te zien dat het hele productieproces nu in dezelfde regio plaats vindt. Zo ontstaat er een krachtig nieuw streekproduct.'

Ruim tweehonderd jaar geleden werd in het nabijgelegen Peize nog hop geteeld. Volgens De Groot en Timmerman past de herintroductie van het gewas goed in de ontwikkeling van Veenhuizen. In hun ogen draagt het ook bij aan de aanvraag van plaatsing van het gebied op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Onderhoud

Het onderhoud van het hopveld Veenhuizen gebeurt hoofdzakelijk door gedetineerden van PI Veenhuizen. Die zitten vaak in de laatste fase van hun straf en mogen dan onder begeleiding buiten de muren van de gevangenis aan het werk. Ook worden in overleg met de reclassering taakgestraften ingezet om er de handen uit de mouwen te steken.

De regionale groene opleider Terra verzorgt samen met hiervoor opgeleid gevangenispersoneel trainingen en cursussen aan gedetineerden en taakgestraften. Ze krijgen basisvaardigheden voor hopteelt en groenonderhoud bijgebracht. Voor de specialistische teeltkennis wordt de Belgische hopteler Joris Cambie ingeschakeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer