Groninger begint met hopteelt

Fokko Prins uit Zuidbroek is begonnen met het telen van hop. Hij plantte begin dit jaar 1.500 hopplanten op 0,7 hectare. Binnenkort hoopt hij 2 hectare aan zijn areaal toe te voegen.

Groninger+begint+met+hopteelt
© Koos van der Spek

Dit jaar stopte de zzp'er met het brouwen van bier. 'Ik stond voor de keuze: investeren in een nieuwe brouwinstallatie of beginnen met het telen van hop. Door mijn contact met verschillende bierbrouwers weet ik dat er markt is voor de hop.' Hij doet kennis op bij een neef die teeltbegeleider is bij Agrifirm. Maar ook hoptelers uit Duitsland en België staan hem met raad en daad bij.

De teler investeerde meer dan 70.000 euro in onder andere machines, planten en draden. 'Het is een grote investering. De goedkoopste gebruikte plukmachine kost zo'n 15.000 euro, maar je hebt ook plukmachines die 250.000 euro kosten. '

Fokko Prins spuit zijn Hop tegen rode spint. Hij spuit altijd met een biologisch middel. Binnenkort word de hop geoogst.
Fokko Prins spuit zijn Hop tegen rode spint. Hij spuit altijd met een biologisch middel. Binnenkort word de hop geoogst. © Koos van der Spek

Wortels

Prins gaat ervan uit dat het een zaak van lange adem is voordat hij de investering heeft terugverdiend. 'Omdat ik net ben begonnen en de wortels zich nog moeten zetten, schat ik dat ik dit jaar 30 procent van een normale opbrengst oogst. Volgend jaar hoop ik op 80 procent en het derde jaar op 100 procent.'

Een gemiddelde opbrengst is ongeveer 1.200 kilo per hectare, weet Prins. Er gaat 2 tot 3 gram hop in een liter bier.

Droogte

De planten hebben geen last van de droogte gehad, stelt Prins. 'Ze hebben een heel hoog organischestofgehalte van rond de 12 procent. En de wortels van de planten zitten diep in de grond, ze zijn zo'n 25 tot 30 centimeter lang. Ik heb maar een keer hoeven beregenen.'

De plukmachine heeft hij net binnengekregen uit Duitsland. 'Ik zou liever morgen beginnen met de pluk, dan maandag. Het juiste tijdstip van oogsten is het moeilijke in de hopteelt. De bellen moeten precies droog genoeg zijn. Wanneer het te ver droogt, dan snijd je jezelf in de vingers en heb je minder kilo's. Wanneer het te nat is, is het ook niet goed.'

© Koos van der Spek

Maallust

Prins werkt samen met Henk Timmerman, initiatiefnemer van bierbrouwerij Maallust in Veenhuizen die op de boerderij van de gevangenis hop teelt op 2 hectare. Op het terrein werden 5.200 planten geplant. Samen zijn ze een coöperatie begonnen.

De teler in Zuidbroek teelt op dit moment zeven rassen hop. 'Elke soort heeft zijn specifieke smaak.' Dat wil hij terugbrengen naar drie soorten. 'Dat is praktischer. Je moet de hop ook per soort verwerken.' Prins zet de hop af bij verschillende bierbrouwerijen in Noord-Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer