België is op zoek naar mannelijke hopplanten

Een groep Belgische onderzoekers is geïnteresseerd in de vindplaats van mannelijke hopplanten. Alleen vrouwelijke hopplanten hebben de karakteristieke hopbellen.

Belgi%C3%AB+is+op+zoek+naar+mannelijke+hopplanten
© Koos van der Spek

In het project Hopbel mikken de stad Poperinge, de hoptelers en de kennisinstellingen Inagro, Vives en ILVO op een nieuw ras van hop dat ziektebestendig is, robuust is qua teelt, goed presteert in de brouwerij en typisch Belgisch is.

Hop is een tweehuizige plant. Aan een hoprank zitten dus mannelijke of vrouwelijke bloemen. Voor nieuwe hopvariëteiten hebben veredelaars mannelijke hopplanten nodig.


Enkel vrouwelijke planten

In de hopteelt planten telers enkel vrouwelijke planten. Ze vermijden mannelijke hopplanten nabij het perceel, omdat eventuele zaadvorming in de hopbellen de kwaliteit van de brouwershop sterk vermindert.

‘Mannelijke planten zijn in België voornamelijk te vinden in hagen, bossen en particuliere tuinen’, zegt ILVO-onderzoeker Hilde Muylle. De mannelijke bloeiwijze van een hopplant is gekenmerkt door lange, wijdvertakte trossen bloempjes. De hopplanten bloeien doorgaans in de tweede helft van juli.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
Meer weer