Hop voor De Vreemdeling is binnen

Vlak naast de penitentiaire inrichting Veenhuizen groeit dit jaar voor het eerst metershoge hop. Het is een samenwerkingsproject tussen de gevangenis en Brouwerij Maallust. En de geoogste hop verdwijnt meteen in de brouwketel.

Bierbrouwer Henk Timmerman werkt nauw samen met Fokko Prins van Noord-Nederlands Hop in Zuidbroek. Samen delen ze de kennis en het machinepark om de hop in Veenhuizen te kweken en te oogsten.

Timmerman is blij met de eerste Veenhuizer oogst. 'Wat belangrijk is dat de hopbellen groen zijn en dat er geen schimmels in de plant zitten. En dat is hier erg goed gelukt. Het blad is nog mooi groen en de bellen staan fraai open. Het is een fantastisch gewas geworden.'

Rank

Om de nieuwe planten kans te geven om zich ook onder de grond te ontwikkelen, hebben de hopkwekers besloten dit jaar per plant slechts een rank te laten groeien. Volgend jaar zullen dit er twee zijn en zal het perceel nog groener en productiever zijn.

De hop die deze week wordt geoogst, verdwijnt vrijwel regelrecht in de brouwketels van Maallust om er volgens Timmerman een heel speciaal biertje van te brouwen. 'De Vreemdeling is een bier dat in tegenstelling tot de meeste bieren niet met gedroogde hop, maar met verse hop wordt gemaakt. Een echt najaars-biertje dus. En over vier weken kunnen we ervan genieten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer