Noord-Brabant stemt in met interventieteam wilde zwijnen

Op verzoek van Faunabeheereenheid (FBE) Noord-Brabant hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant toestemming gegeven voor de inzet van een interventieteam wilde zwijnen. De FBE kan zo'n team inschakelen als het beheer van wilde zwijnen op bepaalde plekken achterblijft.

Noord%2DBrabant+stemt+in+met+interventieteam+wilde+zwijnen
© iStock

Het beheer van wilde zwijnen is belangrijk om de kans op introductie van Afrikaanse varkenspest zo klein mogelijk te maken. Ook helpt een goed beheer om het risico op aanrijdingen met wilde zwijnen te beperken en schade aan gewassen te voorkomen.

Volgens Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant is het beheer van wilde zwijnen een continue uitdaging. In veel gebieden gaat dat goed, maar in sommige gebieden blijft het beheer achter. Daarom kan het nodig zijn dat een interventieteam onder regie van de FBE het beheer van wilde zwijnen tijdelijk overneemt. Dit kan zo nodig zonder toestemming van de grondgebruiker of jachthouder in het betreffende gebied. De op grond van de Wet natuurbescherming verleende toestemming van Gedeputeerde Staten maakt deze werkwijze mogelijk.


De FBE hanteert de escalatieladder wildezwijnenbeheer bij het eventueel inzetten van het interventieteam. Deze ladder is eind 2019 vastgesteld. Het stroomschema geeft de procedure aan voordat de FBE het besluit neemt om het team aan het werk te zetten bij het terugdringen van wildezwijnenoverlast. Een van de criteria is dat schade is toegenomen met meer dan 10 procent (geregistreerd!) en/of de wildezwijnenpopulatie is op basis van tellingen met meer dan 25 procent toegenomen in één jaar tijd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer